Share |

Největší hvězda současné malby Gerhard Richter je v Praze. "No, když za to někdo ty peníze dá," říká o svém úspěchu

Gerhard Richter / foto jk

Jeho obraz Eisberg (Ledovec) se minulý měsíc prodal za půl miliardy korun. Stal se tak nejdražší krajinomalbou na světě. "No když za to někdo ty peníze dá," konstatoval umělec na tiskové konferenci ke své výstavě, která začíná zítra v Paláci Kinských.
 
Výstavu německé hvězdy plánovala Národní galerie už dlouho. "Původně měla být ve Veletržním paláci, ale Gerhardovi se prostor nezdál vhodný a zeptal se, zda nemáme něco jiného, tak jsem mu nabídnul Palác Kinských," uvedl ředitel NG Jiří Fajt. Na tiskové konferenci k výstvě, jejíž význam sahá za hranice, byla hojná účast uměnímilovných Němců, přijeli redaktoři z tisku i rozhlasu. Na retrospektivě, která je uspořádána víceméně chronologicky, se podílel i Goethe-Institut. "Je to největší akce, co jsme za 26 let zdejšího působení udělali," konstatoval jeho ředitel Berthold Franke.
 
Richterovi je 85 a bylo krásné vidět, jak je čilý. V přípravě výstavy se hodně angažoval, detailně na 3D modelu řešil, kde bude co viset, a i na tiskovce působil zaujatě a bystře. Na otázku umělece Jiřího Davida, zda sleduje současnou uměleckou scénu, odpovídal s milou zaujatostí. "Zajímá mě malba - co ještě dokáže. Sleduji ji, ono toho dění v malbě není až tak moc, jiných uměleckých žánrů je v dnešní době daleko víc," řekl . 
Na otázku po způsobu, jakým maluje své slavné obrazy působící jako rozostřená fotka, odpověděl: "Vycházím z normálně odstré fotografie, rozostřím ji až při malování. Většina z 3000 obrazů, které jsem namaloval, je ale abstraktní."
Jak se staví k nedávnému úspěchu svého ledovce? "Je to dvojsečné... lepší, než kdyby propadl, ale na druhé straně jsem si říkal, že druhý ledovec, který jsem namaloval, je lepší."
Během svého uměleckého působení několikrát změnil styl. Jak se to stalo? "Je to o nejistotě. Zmatku, o ztrátě orientace. A o chuti něco vyzkoušet," konstatoval umělec. Na podotek redaktora, že se tedy orientuje dosti dobře, jen skromně utrousil "Člověk dělá, co může." Paráda.
-
Výstava Richterových prací je nesmírně krásná. Začíná v Kinského paláci 26. dubna a vřele ji doporučujeme (dvě díla jsou kromě toho instalována v Anežském klášteře. A Ledovec ještě nevisí, ale bude - zatím se řeší jakási administrativní zdržení.) Najdete tu jak abstraktní malby sestávající často jen ze šedi (haha) nebo z barevných pruhů, tak portréty, pár květin, slavnou Svíčku známou z obalu kapely Sonic Youth, tak ohromující krajiny. Chalupa v zimě, kde na vás hluboce zapůsobí oblost sněhové peřiny. Moře, které vypadá jako nekonečno. Musíte to vidět, tohle je nezapomenutelná krása.
 
/FB - galerie/
 
Gerhard Richter
26.04.2017 - 03.09.2017
Palác Kinských, Staroměstské náměstí, Praha
Otevřeno DENNĚ 10-18
web výstavy
(soutěž o volné lístky)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.