Share |

Neil Stephenson: Sníh

Ne, že by mě k tomuto tipu na knížku inspiroval pohled z okna. Cyberpunková klasika Sníh od Neala Stephensona má jen málo společného se sněhem, který nás tak nečekaně (jakto,že sněží v prosinci?) zavalil. V příběhu této knihy se dostáváme do potenciální postmoderní doby, která se zvrhla vcelku očekávaným směrem. Všechny faktory, kvůli kterým společnost zaznamenala takovou proměnu, už nyní máme před očima a vesele si je necháme prostupovat do života. Ano, jedná se o internet, číslo jedna našich dnešních životů a života tohoto webu obzvlášť. Všichni jsme na internetu hezky závislí a většina z nás provozuje i svůj virtuální profil. Takže stačí už jenom proskočit obrazovkou a hurá do hyperreality. A takovou vizi Stephenson právě nabízí. Základním kamenem příběhu je paralelní existence jednotlivce v hypermoderní virtuální síti Metaverzum, tedy vyhrocené verzi dnešního internetu. A Sníh je droga, počítačový virus, který velmi rafinovaně napadá virtuální verze živých lidí v této dimenzi. Její fungování Stephenson pečlivě promyslel a popsal, ne omylem se jeho Metaverzum stalo hlavní inspirací pro vznik internetové druhé reality Second Life. Paralelní virtuální existence jako nedílná součást života postmoderního jedince jako vábnička na tento titul stačí, jaké nástrahy se v takovém světě skrývají a co se vůbec v příběhu děje, nemá smysl prozrazovat. Jen si každý zabrouzdejte v potenciální temné budoucnosti sami.

Metaverzum a jemu podobné vize nejsou ve svém žánru nic překvapivého. Vtip je v tom, že padesátník Stephenson napsal Sníh na přelomu osmdesátých a devadesátých let - tedy v době, kdy jsme si volali na pevnou a z obrazovky počítače na nás koukal MS-DOS. To už ale ke sci-fi nebo cyberpunku patří - u četby některých pokrokových vizí budoucnosti se dnes můžeme akorát uchechtávat, o kolik kroků jsme se zase přiblížili směrem k té či oné vymyšlené a hlavně zcela nadsazené “sci-fi” představě. Jak to jen ti autoři mohli tenkrát vědět?

Zpátky je Sněhu. Příběh odsejpá, jak se u každého pořádného sci-fi nebo cyberpunku sluší a patří, je řádně napínavý a štiplavě vtipný. Jedná se tak o ideální čtivo na dlouhé, předlouhé sváteční večery. Jediné, co hrozí, že vám čtení brzo "dojde", protože knížku zhltnete za tři dny. Tak si jí ovšem užijete nejlíp.

 

Text: lasi


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.