Share |

Nedělní aukce nabízí Fillu

foto pořadatel akce

V neděli 26. března 2017 se od 13:30 hod. uskuteční v pražském Topičově Saloně již tradiční jarní aukce Mistrovských děl, kterou pořádá společnost I. Art Consulting.
Sběratelům umění bude nabídnuto přes 173 uměleckých děl s celkovou vyvolávací cenou přeš 40 milionů Kč a odhadními cenami přes 80 milionů Kč.
O největší překvapení aukce Mistrovských děl se může postarat a zároveň zaútočit na top nejvýše vydražené obrazy v ČR roku 2017 naprosto unikátní, sugestivní, vysoce sofistikované a mnohokrát vystavované a reprodukované dílo GEORGIO DE CHIRICA Il Trovatore (1958) s vyvolávací cenou 12 milionů korun, či zcela raritní Kupkovo rané dílo Jupiterův Chrám z roku 1909, vzácně se vyskytující olejová práce českého autora světového významu. Obraz Giorgia de Chirica se na českém trhu objevuje vůbec poprvé a na tomto místě je vhodné připomenout výstavní souvislosti Chirica s českými malíři. Zejména Jan Zrzavý jej do Čech několikrát pozval, aby zde vystavoval.
Aukce mistrovských děl nabídne českou modernu i poválečné umění
Česká moderna je na aukci tradičně zastoupena několika mimořádnými artefakty, krásným zátiším od Emila Filly z roku 1925, excelentní malbou Slepý od Otakara Mrkvičky, krásnou kyticí od Václava Špály, barevným zátiším s ovocem od Otakara Kubína či portrétu dívky od Alfonse Muchy.
Poválečné umění je zastoupeno několika špičkovými pracemi Josefa Šímy, pracemi Jana Kubička, Vladímíra Mirvalda, Jana Kotíka a především raritním dílem „Zelený obraz“ od Vladimíra Boudníka, stejně jako jeho dalšími díly z období strukturální malby-tvorby.
Čeští umělci měli možnost se seznámit s de Chirikovou tvorbou v první polovině 30. let. V roce 1931 byl zastoupen na kolektivní výstavě s názvem École de Paris (Pařížská škola) v pražském Obecním domě. Ještě téhož roku měl rovněž v Praze v Alšově síni samostatnou výstavu uspořádanou Uměleckou besedou.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.