Share |

Nechte zaznít kubánský rap Los Aldeanos i ve vaší obci

foto: pořadatel akce

Rapové hity ilegální kubánské kapely Los Aldeanos roztančí již brzy Českou republiku a vypoví posluchačům vlastní příběhy ze života na „Ostrově svobody“. Dokumentární film o rapových rebelech nazvaný Viva Cuba Libre – rapová vzpoura je totiž od září zařazen do programu Promítej i ty!, který zdarma přináší úspěšné dokumenty českému publiku. Na www.promitejity.cz se může kdokoli v ČR zaregistrovat a film promítnout své rodině, přátelům, sousedům.
 
Viva Cuba Libre – rapová vzpoura (Viva Cuba Libre: Rap is War/Cuba, USA/2013/60 min.) byl promítán na festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět 2014. Režisér Jesse Acevedo film v Praze osobně představil a následně se radoval z ceny, kterou mu udělila Studentská porota. V nabídce Promítej i ty! od září přibylo i dalších osm filmů z nabídky letošního Jednoho světa:
#chicagoGirl – dokument o syrské studentce v USA, která přes Facebook koordinuje válku v Sýrii
Dál nic – dokument Ivo Bystřičana o kontroverzní stavbě dálnice přes České středohoří
Poslední sny – poetický dokument o klientkách dánského hospicu
Prachy v prachu – populistická kampaň estonského divadla proti zkorumpovaným politikům
Přestupní stanice – dokument o osudech ilegálních íránských migrantů na cestě do Evropy
Putinovy hry – dokument o korupci a bezpráví na obyvatelích Soči během příprav zimní olympiády
Verdikt v Maďarsku – záznam soudního procesu s pachateli útoků na romské vesnice z roku 2008
Vražedná pole na Srí Lance – dokument o válečných zločinech při operaci proti Tamilským Tygrům
 
Pro promítače a promítačky jsou připraveny webové stránky www.promitejity.cz s větší možností zapojení do rozšiřování doprovodných materiálů a tvorby článků. Velkou novinkou je, že mimo samotné projekce lze na mapu Promítej i ty! přidat i další kulturní akce, které promítači a promítačky pořádají. Tímto krokem se podpoří všichni, kdo se aktivně podílejí na kulturním životě ve svých obcích. V programu Promítej i ty! je od září již 31 dokumentárních filmů. Dosud se zaregistrovalo asi 1 500 promítačů a promítaček, kteří uspořádali celkem 8 000 projekcí pro více jak 70 tisíc diváků.
 
Jak funguje Promítej i ty!
Program je alternativní formou distribuce kvalitních dokumentárních filmů, které by kina z důvodu nízké výdělečnosti nezařadila do svého programu. Díky Promítej i ty! se filmy z Jednoho světa dostávají k dalším divákům po celé zemi. Půjčit si film mohou všichni registrovaní promítači a promítačky, a to s jedinou podmínkou: na projekci nesmějí vybírat vstupné. Snímky jsou poskytovány s doprovodnými informačními materiály, které slouží jako podklady pro diskusi, již film jistě vyvolá.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.