Share |

Nechcete se jen válet u vody? Zkuste plážové ragby

Mezinárodní turnaj v plážovém ragby se letos bude hrát už podesáté ve dnech 30. a 31. 7. , a to v Praze. Počet účastníků každým rokem roste a akce se stává populární i mimo ragbyovou komunitu.

Plážové ragby totiž může hrát každý. Jediné, co musíte umět, je hodit a chytit míč - tedy ragbyovou šišku.
Letos se turnaj odehraje na Císařské louce, kde jsou dvě hřiště na plážový fotbal. Hraje se celkem ve třech kategoriích. První dvě jsou určené jen zkušeným ragbistům - mužské kontaktní ragby  a ženské kontaktní ragby. Pro ostatní je to ovšem atraktivní podívaná, protože plážové kontaktní ragby je rychlé, kombinační a s efektními skoky a pády. Pražského turnaje se pravidelně účastní zahraniční týmy, letos je to tým Romantics z Německa (loňský vítěz), který se na plážové ragby specializuje, tým Moirans z Francie a několik týmů ze Slovenska.

Pak je tady ovšem ještě hlavní tahák - kategorie bezkontaktního ragby, tzv. mix touch. Mix, protože hrají muži i ženy dohromady, touch protože se hraje na dotek. K zastavení soupeře s míčem stačí dotknout se ho oběma rukama kdekoli od pasu dolů. Proto mohou hrát muži i ženy dohromady (naopak dokonce musí, v každém týmu musí být minimálně tři ženy) a dokonce hrají i rodinné týmy s dětmi. Protože v hlubokém písku se rozdíly mezi muži, ženami i dětmi smazávají. Přihlásit se může kdokoli, pokud dá dohromady osmičlenný tým, v němž jsou minimálně tři ženy. Hraje se pět na pět, ostatní střídají, přičemž na hřišti musí být neustále nejméně dvě ženy z týmu.
V zahraničí je to velmi oblíbená taškařice, proto si jí nedá ujít ani spousta v Praze usedlých cizinců.
Pravidla jsou jednoduchá - přihrává se pouze dozadu, jako při skutečném ragby. Každý tým má pět pokusů, to znamená, že pětkrát rozehrává a pětkrát může být zastaven. Pak míč automaticky přechází na druhou stranu a zase má pět pokusů druhý tým. Při tzv. předhozu - to znamená při jakékoli situaci, kdy jde míč od rukou dopředu, ať už vinou špatné přihrávky nebo tím, že někomu při chytání míč vypadne, míč automaticky přechází k druhé straně a ta začíná svých pět pokusů. Kdo se dostane do brankoviště soupeře (což je plocha vzadu za celým hřištěm) boduje položením míče, stejně jako v klasickém ragby. Často se tak děje efektním skokem.
Protože se všichni přicházejí bavit, často mají týmy zvláštní názvy i doplňky. Pravidelným účastníkem je například převážně ženský tým z Brna, který se jmenuje Paris Hilton. Jeho členky hrají zásadně v růžovém, s účesy, kvalitním make-upem a s dlouhými nalakovanými nehty. Mimochodem hrají velmi dobře. Němečtí Romantics - romantici - zase před každým zápasem opakují rituál, který vede jeden z nich s růží v ruce.
Přicházejí si také zahrát známí sportovci z jiných sportů, některé roky staví vlastní tým reportéři České televize a podobně.Nechybí hudba a závěrečná party. Ragbyová tradice třetího poločasu - tedy to, že závěrečná oslava je stejně důležitá jako první dva poločasy na hřišti - se dodržuje i v plážovém ragby. Některé týmy začnou s party již v předvečer turnaje a tak nějak si ji protáhnou až do neděle.
http://www.facebook.com/pages/Prague-Beach-Rugby/123092574374349?sk=info

http://www.beach.rugby.cz/
text: Martin Charvát

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.