Share |

Nechal si implantovat čip. Proč a jak?

Jan Hubík má rád nové věci. Jako jeden z prvních lidí u nás (kromě třeba Romana Týce) si nechal do ruky implantovat čip.
Čip v ruce je věc, kterou má na světě zatím pár lidí, i když podle predikce NBC z roku 2010 měli být Američani očipováni příští rok všichni. Přimět občany, aby se nechali čipovat, asi není tak lehké, ale leckdo to dělá dobrovolně. Od průkopnického profesora Gassona z Readingu, který si už sedmý rok otvírá čipem v ruce garáž a rozsvěcí světla, přes účastníky akce v Berlíně, kde implantaci nabízela a prováděla slavní firma Kaspersky zabývající se počítačovou bezpečností.
Co čipy dnes umějí, proč si je člověk nechá dávat, a jaké to vůbec je? Zeptali jsme se přímo očipovaného.
 
Kdy jste se rozhodnul, že chcete očipovat?

Na podzim, když jsem se zapojil do Paralelní Polis jako stážista. Viděl jsem platby bitcoinem pomocí NFC karet a spojil jsem si to s existencí NFC implantátů. Placení "mávnutím ruky" mě velmi lákalo :). A nebyl jsem sám - brzy se se mnou chtělo očipovat několik dalších lidí, tak jsem uspořádal veřejnou přednášku a následné hromadné objednání a čipování.

 

Četl jste o implantatech v cizině? Co vás zaujalo na těch případech?

Četl, konkrétně mě asi nezaujalo nic. NFC implantát je pro mě zajímavý sám o sobě, protože rád zkouším zajímavé technologie.

 

Co je na tom tak fascinujicicho?

To je asi spíš otázka pro někoho, kdo je více fascinovaný :) I když samozřejmě první nahrání dat do ruky a následné placení má své kouzlo.

 

Jak jste si opatril čip a hlavne jak a kdy  a kde se pak dostal do vaší ruky? Bolelo to?

Objednal jsem jej z USA od firmy Dangerous Things. Dělal jsem hromadnou objednávku pro čipovací akci v Paralelní Polis, kde jsem se nechal očipovat společně s ostatními zájemci. Implantaci 25. 1. 2016 prováděl Shemon z body modification studia Hell.cz. Díky velké objednávce jsme dostali velkou slevu od dodavatele a celková cena za čip včetně implantace byla nakonec 700 Kč. Bolelo to jako injekce, úměrně tomu, jak je jehla velká.

 

Proč je čip zrovna mezi palcem a ukazováčkem levé ruky?

Na ruce je kvůli velmi malé čtecí vzdálenosti. Čip je potřeba ke čtečce přiložit a to je praktické jedině, pokud je v ruce. Nemusí být nutně v levé ruce, dává se do nedominantní ruky kvůli menší mechanické zátěži implantátu. Mezi palcem a ukazováčkem je nejvhodnější místo na ruce, protože je tam dostatek tkáně pro ochranu implantátu a zároveň je tam málo nervů a důležitých cév.

 

Co se s ním dá dělat?

Zatím s ním jen platím pomocí bitcoinů v Paralelní Polis. Pracuji na odemykání počítače a elektronických přístupech do různých částí Paralelní Polis.

Další využití jsou náhrady různých bezkontaktních (nejen přístupových) karet, sdílení krátkých dat. Je možné, že vymyslíme spoustu dalších využití. Díky hromadnému čipování jsme vytvořili komunitu lidí, kteří implantát mají a budou přirozeně hledat jeho využití. V Paralelní Polis budou pravidelné meetupy, kde budeme své zkušenosti a nápady sdílet a diskutovat.

 

Jak to je trvanlivé?

Neomezeně. Trvanlivost uložených dat je minimálně 10 let a data lze přepsat minimálně 100.000x. Otázkou ale je technologická trvanlivost - může se stát, že čip bude časem natolik zastaralý, že nebude mít smysl jej nadále nosit v těle.

 

Lidé se bojí zneužitelnosti, asi záleží na tom, jaký čip to je? Chápu to správně, že v téhle podobě je to jako mít platební kartu nikoli PO ruce, ale V ruce?

Ano, záleží. Ten, který jsme si implantovali, je pasivní. To znamená, že dokud není v poli čtecího zařízení, je neaktivní. Sledování nebo jiné formy zneužití jsou tedy značně omezené. Chápete to skoro správně, akorát to není platební karta - ta je chytřejší, obsahuje například takzvaný secure element. Náš implantát je identický jako NFC karta (konkrétně se jedná o čip NTAG216 od NXP).

 

Jak se odstraňuje? A budete chtít i další?

Odstranění je drobný chirurgický zákrok - kůže se nařízne a čip se vytlačí. Řez není o moc větší než vpich při implantaci. Pokud se objeví další zajímavé čipy, tak u nich zvážím přínosy a negativa stejně jako u prvního. 

 

Kde se o problematice dozvíme víc?

Na přednáškách a meetupech v Paralelní Polis. Nejbližší meetup bude poslední týden v únoru. Přesné datum bude zveřejněno na Facebooku v nejbližších dnech. Z již proběhlých přednášek jsou k dispozici slidy, případně lze spoustu informací najít online na různých webech - od stránek výrobců a dodavatelů až po vědecké žurnály.

 

Co mám dělat, když chci taky?

Napsat mi e-mail na jan.hubik@paralelnipolis.cz nebo jen sledovat Facebook Paralelní Polis, kde vyhlásíme druhé kolo čipování. To by mohlo proběhnout někdy v létě. Předtím se samozřejmě bude opakovat informační přednáška.

 

FB Paralelní polis:

www.facebook.com/vejdiven

Nejbližší meetup, kde se budou sdílet zkušenosti očipovaných: 25. 2. 2016

www.facebook.com/events/1692295407716622/

 

Prezentace z proběhlých přednášek:

goo.gl/rrYvJd

goo.gl/h7xSGH

 

Video demonstrující platby:

goo.gl/17nT5n

Fotky z implantace:

goo.gl/sFs82j

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.