Share |

Navštivte 20. 2. Karlin studios

Bělmo -  pozvánka
foto Karlin studios

Karlin studios - Bělmo
Vladimír Houdek a Sláva Sobotovičová

Nejsme první ani poslední, kdo to zkouší. Nechat příběhy pokud možno přenosné. Uvolnit trochu místo, ne
úplně vyprázdnit. Poodstoupit, nerezignovat. Potlačovat figury, nechat je. Naše pohnutky jsou ideologické, ale ne
jenom; estetizujeme, snad taky ne jenom. Pracujeme s bílou jako s aktivní výplní, i když absence taky není marná.
Krátká pauza na nádech. Je ticho a vedle vás se dme prach z naváté zimy. A zase. Jste obklopeni obrazy se slabostí pro příběh. Vidíte čerň a šeď. Kruhy a bodce.

Vernisáž: 20. 2. 2012 od 18 h
Výstava potrvá do: 18. 3. 2012

Futura

Od začátku ledna do konce března 2012 hostí Centrum pro současné umění Futura umělce Pawla Dziemiana (PL, 1983). Pawel Dziemian je rezidentem Futury v rámci projektu A.I.R. FUTURA : artists in residency program v Praze.

20. února 2012 od 18 do 21hodin srdečně zveme všechny návštěvníky, aby se stali svědky nově vznikajícího uměleckého projektu, který Pawel Dziemian vytváří v rámci specifického kontextu prostředí Prahy a jeho dřívějších video-projektů.

Pavel Dziemian je v rámci své tvorby představitelem kritického přístupu. Přesto nestaví sám sebe nad ostatní a nedrží si odstup, běžný při vynášení kritických soudů. Při prozkoumávání různých kultur raději a doslova „nasazuje svoji vlastní kůži“. Nezáleží na tom, zda je jeho pozice evidentní, jako v případech, kdy staví sám sebe před kameru, či zda je jeho sebe-zkoumání sotva patrné, jako v případech, kdy nám nabízí pouze své postřehy a komentáře. To, co zůstává, a je důležitější než jeho odklon od tradičního dělení subjektivní-objektivní, je jeho pokora a přístup, který
nesoudí ostatní.

Od ukončení studií na Akademii výtvarného umění v Poznani (PL), žije Pawel Dziemian v Londýně (UK). Jeho práce byly vystaveny v řadě polských institucí (např. – Centrum pro současné umění – Zámek Ujazdowski ve Varšavě) i v zahraničí (Finsko, Srbsko, Německo, Itálie a řada dalších).

www.futuraproject.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.