Share |

Národopisné muzeum odhalilo, jak vzniká výstava

První dáma ČSR Hana Benešová na vernisáži výstavy Bulharsko – země a lid otevřené v roce 1938 v Letohrádku Kinských.

Národní muzeum otevřelo novou výstavu v Národopisném muzeu s názvem Jak vzniká výstava?
 
Expozice v Letohrádku Kinských vypráví o dějinách zdejších expozic ve 20. století i o práci, která se za nimi skrývá. Součástí je také prezentace díla česko-švédského výstavního architekta a scénografa Jana Poláška.
 

 Tato jedinečná výstava reaguje na přání návštěvníků dozvědět se něco víc ze „zákulisí“ výstav a jejich realizace. Zájem veřejnosti o sbírkové předměty a okolnosti jejich užívání se totiž často spojuje i se zájmem o muzeum jako takové. Lidé se například nezřídka ptají, jak velké jsou jednotlivé sbírky, jak bylo náročné restaurovat některou z vystavených věcí nebo jak se podařilo zrekonstruovat Letohrádek Kinských a zřídit zde stálou expozici. Etnografické oddělení Národního muzea proto seznamuje návštěvníky s těmito tématy formou menší výstavy, která představuje provoz a historii muzea i tvorbu expozic z pohledu muzejníků a pokusí se většinu těchto otázek zodpovědět. Tato výstava zároveň navazuje na nedávnou výstavu Národopisné ohlédnutí – Česká chalupa dnes, která byla věnována samotným počátkům Národopisného muzea, a ukazuje, jak jeho příběh pokračoval až do současnosti.

Návštěvníci si mohou prohlédnout v salonku v prvním patře Letohrádku Kinských zejména fotografie týkající se dějin Letohrádku od roku 1918 po současnost s důrazem na výstavní činnost. Zároveň bude představen i proces vzniku výstav se zaměřením zejména na architektonickou a scénografickou stránku věci.

Národopisné muzeum Národního muzea je otevřeno od úterý do neděle vždy od 10 do 18 hodin.    

Vstupné na výstavu je v ceně běžného vstupného.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.