Share |

Národní muzeum se bude podílet na záchraně kulturního dědictví v Sýrii

foto Národní muzeum

V rámci rozvojové a humanitární asistence v Sýrii schválené vládou ČR v červnu 2016 se Národní muzeum zapojí do pomoci se záchranou památek UNESCO a světového kulturního dědictví v Sýrii. Detaily dohodl přímo s generálním ředitelem syrských památek a muzeí prof. Maamounem Abdulkarimem generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš při své návštěvě Sýrie. Národní muzeum podpoří syrskou památkovou péči např. materiálem pro konzervaci a uložení historických artefaktů nebo syrským odborníkům poskytne školení v oblastech restaurování a digitalizace kulturního dědictví.

 

Syrské památky jsou za současné situace v této zemi neustále poškozovány, stávají se oběťmi válečných operací i cíleného ničení. Pracovníci syrské památkové péče se s velkým úsilím a často i s nasazením vlastních životů snaží o jejich záchranu. Jejich možnosti a kapacity jsou však velice omezené. Národní muzeum se ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Ministerstvem kultury ČR rozhodlo zapojit do programu humanitární a rozvojové asistence v Sýrii a dle svých možností pomoci.

Generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš přímo v Sýrii zjišťoval aktuální situaci a jednal se svými kolegy. K celé věci dodává: „Přímo na místě jsem měl možnost vidět, že nejvíce válkou trpí obyčejní lidé, celé rodiny, děti. Vedle lidského utrpení je smutný pohled i na cíleně ničené památky, které jsou součástí kulturního dědictví celého světa a z nichž mnoho je zapsáno na seznam UNESCO. Národní muzeum České republiky se rozhodlo aktivně zapojit do záchrany a restaurování archeologických a historických artefaktů v Sýrii, a pomoci tak zachraňovat poklady světové historie.“


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.