Share |

Národní divadlo si připomíná 80 let od světové premiéry opery Juliette

foto: Hana Smejkalova

Juliette (Snář) je jedna z vrcholných oper Bohuslava Martinů. Skladatel ji zkomponoval v Paříži na vlastní libreto podle divadelní hry Georgese Neveuxe v letech 1936–1937. Světovou premiéru měla v Praze 16. března 1938 v hudebním nastudování Václava Talicha a v režii Jindřicha Honzla, významných uměleckých osobností 1. poloviny 20. století. Výročí připomíná od 1. března výstava na náměstí Václava Havla, která potrvá do 21. března. Představuje snímky z první a současné inscenace Julietty nebo ukázky z rukopisu partitury.

 
Národní divadlo v Praze se také poprvé účastní projektu webové platformy Operavision.eu vysíláním právě opery Juliette (Snář) Bohuslava Martinů, které mohou diváci celého světa zhlédnout online v pohodlí svých domovů.
 
 
Opera Národního divadla si připomene výročí i přímo v Národním divadle slavnostním představením přesně v den uvedení 16. 3. 2018, zároveň přiblíží toto výjimečné dílo milovníkům opery na celém světě. Od 3. 3. 2018 od 19 hodin bude Juliette po dobu tří měsíců do 2. 6. 2018 vysílána na webové platformě Operavision.eu. Jde o záznam přímého přenosu České televize z historické budovy Národního divadla, které proběhlo v rámci Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha 29. 10. 2017. Pod taktovkou hudebního ředitele Opery ND, dirigenta Jaroslava Kyzlinka a za doprovodu Orchestru Národního divadla vystoupili v hlavních rolích Alžběta Poláčková jako Juliette, Peter Berger jako Michel a další čeští a slovenští sólisté. Sbor ND účinkoval pod vedením šéfsbormistra Pavla Vaňka. Režisérkou a scénografkou inscenace je Zuzana Gilhuus, autorem kostýmů Tomáš Kypta. Televizní režie se ujala Blažena Hončarivová.
 
Jeden z nejvýznamnějších televizních režisérů na světě Brian Large, který má na svém uměleckém kontě více než 700 snímků z oblasti hudby a tance, včetně produkcí Metropolitní opery v New Yorku, Covent Garden v Londýně, vystoupení „Tři tenorů“ nebo televizní přenosy novoročních koncertů Vídeňských filharmoniků, představení Julietty navštívil a uvedl: „Slyšet hudbu Bohuslava Martinů v Národním divadle v Praze, kde měla před 80 lety světovou premiéru, bylo pro mě obrovským zážitkem. Orchestr hrál božsky, byl skvěle vedený, zpěváci jsou vynikající. Pokud se ještě znovu na představení Juliette v Národním divadle v Praze dostanu, budu sedět v první řadě!
 
Platforma Opera Vision je koordinována významnou celosvětovou operní sítí Opera Europa pod vedením ředitele Nicholase Payna.
Na projektu Opera Vision se podílí přes třicet operních domů z osmnácti zemí světa ve spolupráci s asociací operních divadel a festivalů Opera Europa. Součástí tohoto projektu je Opera Národního divadla od letošního roku.
 
Ředitelka Opery Národního divadla Silvia Hroncová uvedla: „Opera Vision je výjimečný projekt. Milovníkům opery přináší možnost zhlédnout opery z aktuálního repertoáru mnoha operních domů, a tak získat přehled o dění na operních scénách ve světě. Platforma reaguje i na rychlé změny v mediálním prostředí. Juliette je první inscenací, kterou uvádíme na této platformě.
 
Uvedením Julietty na Operavision.eu zahájila Opera Národního divadla sérii vysílání českých operních titulů na této prestižní webové operní platformě, dalším titulem bude slavnostní uvedení opery Bedřicha Smetany Libuše v říjnu 2018.
Platforma Operavision.eu je součástí roku Evropského kulturního dědictví 2018.
 
Streaming od 3. 3. 2018 do 2. 6. 2018 23:59h. najdete zde: https://operavision.eu/en/library/performances/operas/juliette


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.