Share |

Národ uctil Havlovu památku minutou ticha, na pohřbu působivě promluvily osobnosti o síle jeho odkazu

Pravda a láska.
foto Petr Flíček

23. 12. 2011 se národ naposledy rozloučil s Václavem Havlem.
V poledne uctili občané jeho památku minutou ticha. Bezprostředně poté začal v Chrámu svatého Víta státní pohřeb.
Dorazilo na něj 1000 lidí, politické a církevní elity, Havlovi blízcí i řádové sestry.
Na pohřbu zazněla řada velmi působivých projevů.
‎"Svobodu je snadné ztratit, když o ni nedostatečně pečujeme," připomněl mezi jinými Havlovými myšlenkami Václav Klaus.
Kníže Schwarzenberg řekl, že v chrámu mu chybí lidé, na které protokol nepamatuje: lidé, kteří Václava Havla podporovali, když nebyl prezidentem, občané a studenti.
Pokračoval tím, že podstatou lidského boje je pravda a láska. "Pravda, chápaná jako osobní pravda každého, může být příčinou sváru, proto je zde to slovo láska", uvedl s tím, že za to byl Havel někdy vysmíván.
Na to pamatovala i Madeleine Albright. "Ti, kteří si o něm mysleli, že je naivní, se ani nemohli více mýlit," uvedla ovšem.
"Nikdy nebyl uspokojen, že vykonal vše, co mohl vykonat, a že se stal vším, čím se mohl stát," uvedla také. Na závěr svégho projevu dodala nadčasovou myšlenku: "Svědomí vnímal jako lidský orgán, který je třeba vyživovat a posilovat tím, že je pravidelně vystavován nepřízni počasí."
Během společného zpěvu státní hymny byla k havlově poctě vypálena salva z děl, slyšitelná i ve vzdálenějších místech Prahy. To byl závěr obřadu.
Za zvuku zvonů byla pak rakev pietně odnesena a naložena do auta - a za potlesku tisíců kolemstojících se Václav Havel, v kordonu motocyklistů s blikajícími modrými majáčky  a s dalšími vozidly, vydal na svou poslední cestu z Hradu, do strašnického krematoria. I tam ho uvítal potlesk lidí, kteří se přišli o své vůli rozloučit.
Nezapomeneme.
-
Přenos pohřbu běžel na ČT24 včetně jejího internetového vysílání a televize svou úlohu zvládla profesionálně a na jedničku.
 
Od 13 hodin na Hlavním nádraží proběhla místo tradiční Rybovy České mše vánoční pietní akce, kde se zpívala Modlitba pro Martu a další významné písně.
V 17.30 začne v Lucerně koncert k poctě Václava Havla - kromě velkého sálu, Lucerna Music Baru, kina a pasáže bude program "přetékat" i na Václavské náměstí, kde budou umístěny velkoplošné obrazovky. Koncert bude od 20 hodin přenášet i Česká televize.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.