Share |

Nahota v Nové galerii

Katarina Janečková Walshe a Svetlana Fialová
foto pořadatel akce

Ačkoli počasí je mírně deštivé v druhé půlce června, teplota stoupá v Nové galerii, kde byla zahájena první ženská výstava.
 
Expozice je na první pohled lehce kontroverzní, protože selhává v jednoduché otázce typu „Pověsil bych si tento obraz doma?”. Silné motivy děl, které obsahují značnou dávku nadsázky, by si u sebe doma skutečně pověsil jen ryze sebevědomý člověk. O to zajímavější je vůbec možnost podívat se na současnou mladou ženskou tvorbu, která klepe na dveře stereotypům a otevírá tabuizovaná témata.
 
Dvě mladé autorky, dva výjimečné talenty ze Slovenska. Katarína Janečková-Walshe slaví úspěchy na poli sportu, stejně jako se realizuje v umění. Tato mistryně wakeboardingu žijící v Americe ohýbá realitu do zcela absurdních výjevů, které balancují na hranici kýče a kritiky současného nadužívání nahoty v médiích. Díky pestré barevné škále si lze její erotické obrazy vychutnat do posledního detailu. Je na tom cosi iritujícího, protože její zobrazení mladých dívek s plyšovými medvědy nastoluje otázku, čím se vlastně dnešní mladá děvčata baví, když rodiče nejsou doma.
 
Světlana Fialová, čerstvá absolventka AVU, která tvoří doma i v Londýně, získala v roce 2013 cenu za kresbu a v Nové galerii dokazuje, že ji získala právem. Tato specialistka na kresbu, kreslí portréty a selfie jako motivy života, stejně jako motivy smrti. Lebky a duše tonoucí se v nekonečné řece zapomnění i to jsou náměty, které s autorkou rezonují.  Její kresby zbavují dnešní svět zbytečného oděvu a pozlátka, a zároveň jeho syrové černobílé provedení je barvitou výpovědí jedné mladé generace.
 
Váhat není proč, tahle výstava jednoduše stojí za vidění a potrvá až do 25.7.
Ivona F.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.