Share |

Na vlastní kůži: Workshop módní tvorby

Na moodboardu v tvůrčím procesu záleží víc než si myslíte. Institut módní tvorby ukazuje, jak na něj.
foto: Deerkerol

V sobotu 8.10. jsem byla v Institutu módní tvorby na vinohradský Perunovce. Workshop, který tam probíhal, vedla Yaroslava Gerfanová a hlavní náplní bylo vytvoření mood boardu, vize pro budoucí kreativní práci a free draping, což je metoda práce s látkou, která vás nechá nahlédnout pod pokličku tvorby módního návrháře. Cesta k vytvoření produktu / modelu, na základě konceptu, je ale mnohem delší... /GALERIE/

Institut módní tvorby je překrásnej, světlej byt s parketama, předělanej na ateliér, kde vás toho spoustu naučí a udělají vám bezvadný kafe! Byla jsem prostředím doslova nadšená. Jako největší šprtka si sedám rovnou k lektorce. Vtipný, jak se to s léty mění: Nejdřív se člověk nic učit nechce a sedá co možná nejdál od katedry a čím je starší, tím víc je to přesně naopak.
 Yaroslava workshop začíná tvorbou moodboardu (koláž na téma "příroda"). Každá z nás pochopitelně zadání uchopila jinak a vznikla tak rozmanitá směsice pohledů na věc. Já jsem zvolila cestu zvířat a kýče, s mottem "we are animals" a rozhodla se rozvíjet svůj koncept pro vlastní výstavu, která bude na jaře 2017. Mood board může obsahovat jakékoli postřehy a nápady. Výsledek nemusí být nutně 100% poplatný mood boardu, ten by měl sloužit jako inspirace. Pro budoucí kreativní práci je to ale jeden z nejpodstatnějších bodů a neměl by být v žádném případě podceňovaný.

Ve chvíli, kdy jsme koláže, respektive jejich 1. fázi, měly dokončené, vysvětlila nám Yaroslava práci s látkou (kaliko), jak ji tvarovat, jak s ní pracovat na krejčovské panně. Postup jsme zachytili na polaroid a rovnou zahrnuli do mood boardu.

Zvolila jsem si snad nejtěžší věc, jakou jsem mohla (smích). Rozhodla sem se vytvořit si košili. Se širokými rukávy, páskem a aplikacemi na zádech. Základ jsem vytvořila pod vedením Yaroslavy, zbytek už je na mně. Budu vás průběžně informovat. Mým záměrem je model s minimálním množstvím odpadu, zdobený látkami, které jsou získány z druhý nebo klidně i desátý ruky! Protože recykalce je ta správná cesta.

Workshop můžu vřele doporučit. Ať už jste úplní začátečníci/e nebo už máte nějaký tvůrčí proces za sebou. Rady a zkušenosti, které vám předají, byť i při jednodenním workshopu, jsou k nezaplacení.

 TADY je web lektorky a TADY web Institutu.
 
PS: Brzy mě čekají v Institutu večerní kurzy šití, tak se máte na co těšit! Bude to takovej pravidelnej, šicí speciál!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.