Share |

Na vlastní kůži: Kurz šití II., ukázalo se, že jsem levá

foto: Deerkerol

Mám za sebou dalších x hodin v Institutu módní tvorby. Už vím co je spalovací zkouška a jak se dělá, vím, jaká látka je z jakého zvířátka nebo jakým chemickým procesem byla vytvořena. Měla jsem tu možnost strávit 3 hodiny s Antonínem z tria LAFORMELA (přičemž jsem zjistila, že jsem absolutně levá na kreslení) a konečně jsem začala šít svoji první sukni!

"Látkoznalství" mě bavilo moc. Nejsem příznivcem živočisných materiálů a nejsem ani příznivcem chemikálií. Ano, nabízí se otázka, proč se věnuju módě, když její průmyslová výroba je takovou zátěží pro planetu. Ráda bych se o ní co nejvíc dozvěděla - o tom, jak funguje, o dílčích procesech, i o šití. Neříkám, že dokážu postavit ekologickou fabriku na oblečení (i když bych ráda). Chci se zkrátka pokusit posunout se na zelenější cestu. Byť i jen tím, že budu chtít např. vytvářet oblečení z kvalitních, spoustu let stálých materiálů. Když vám bunda vydrží 20 let, nemusíte si pak každý 1/4 rok kupovat další. Ano, trendy se mění, poptávka stále roste. Možná to vypadá jako boj s větrnými mlýny... Možná dříve nebo později spousta lidí pochopí, že po trase "fast fashion" cesta nevede.

Ale zpátky k praxi. Módní kresba s Antonínem Soukupem byla super, i když jsem se prakticky celé tři hodiny cítila trapně, protože malování opravdu není moje silná stránka. Posoudit sami to můžete v galerii (odkaz na konci článku). Demonstroval nám nejenom to, jakými směry se v kresbě lze vydat. Kreslili jsme všechno. Od kabátů, košil, šatů, zvonáčů až po pásky. Je nuté trénovat nejen na kurzu, ale i doma. Ona se i ta levá ruka pak trochu vykreslí. :)

A hurá na šití!
Konečně nadešla hodina "H" s Martinem Havlem. Nejdřív mi ukázal, jak vytvořit samotný střih (pracuji na pouzdrové sukni vel, 32/34). Střih jsem přenesla na kaliko a nadešla má velmi "oblíbená část" - kličkování! Naštěstí se našla i děvčata, které to štvalo mnohem víc (haha)! Po kličkování přišlo špendlení a stehování. To je taky celkem sranda na dlouhý lokte, když jste tak ukecaný a pomalý jako já. Naštěstí díky lektorům pochopíte, že to nejsou věci, kterýma vás chtěj zbytečně zabavit, ale že je to fakt nutný a dává to smysl.

A později jsem zasedla poprvé za "brothera" (rozumějte šicí stroj)...  O tom jak mi to šlo, nebo nešlo, zase příště!
 
Moji lektoři: Martin Havel, Antonín Soukup (LAFORMELA), Dita Petrusová
/GALERIE/
 
O kurzu basic:
Stěžejní a nejnavštěvovanější kurz je určen výhradně začátečníkům, kteří by se rádi naučili navrhovat a realizovat vlastní modely pod dohledem zkušených módních návrhářů. Předpokládá se, že student nemá žádné zkušenosti s módní tvorbou a šitím. Součástí výuky je řada přednášek a workshopů, které jsou nepostradatelné pro vzdělání v oboru fashion.
Institut módní tvorby: Korunní 101, Praha 3 Vinohrady


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.