Share |

Na středních školách dnes probíhají studentské volby

logo

Ve čtvrtek 6. září 2012 proběhnou na více než 180 středních školách v celé České republice studentské volby. Středoškoláci budou volit politické strany, které kandidují do zastupitelstev krajů ve všech regionech České republiky, a volby „nanečisto“ si tak vyzkouší přibližně měsíc před volbami řádnými.

Cílem vzdělávacího projektu Studentské volby 2012 je přiblížit studentům základní demokratické principy, seznámit je s volebním systémem České republiky, podpořit dialog týkající se správy veřejných věcí mezi studenty samotnými, ale i mezi studenty a jejich pedagogy. V neposlední řadě také zvýšit účast prvovoličů a mladých lidí v řádných volbách.

První ročník studentských voleb proběhl v roce 2010 krátce před volbami parlamentními.„Již při 1. ročníku v roce 2010 jsme zdůrazňovali, že se nejedná o jednorázovou akci, ale že chceme položit základ pravidelného projektu, který by na školách měl své důležité místo při výchově demokraticky smýšlejících a zodpovědných občanů. Značný zájem pedagogů a studentů o volby „nanečisto“ svědčí o tom, že projekt považují za smysluplný. Jsme přesvědčeni, že 2. ročníkem vzniká tradice studentských voleb v České republice,“ dodává ředitel programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni Karel Strachota, který studentské volby inicioval. Z výzkumu realizovaného před dvěma lety po parlamentních volbách vyplynulo, že účast prvovoličů, kteří volili nanečisto, stoupla v reálných volbách o 6 %.

Materiály pro školy
Všem přihlášeným školám zaslali organizátoři informační texty o volebním systému České republiky a jeho historickém vývoji, o pravomocích krajských zastupitelstev či financování krajů. Školy také obdržely volební lístky, doprovodné didaktické materiály s nabídkou několika aktivit využitelných při výuce, plakáty pro propagaci voleb na škole nebo nabídku vzdělávacích kurzů pro pedagogy, jak zařazovat aktuální politická témata do výuky.

Na volebních lístcích je seznam politických stran, hnutí a koalic kandidujících ve volbách do zastupitelstev krajů, které proběhnou 12. a 13. října 2012. Pražské školy obdržely volební lístky pro Středočeský kraj, protože Praha ve volbách do zastupitelstev krajů nefiguruje a své zastupitele bude volit až za dva roky ve volbách komunálních. „Studentské volby jsou vzdělávacím projektem a s ohledem na tento fakt jsme chtěli, aby studenti z hlavního města nebyli z této aktivity vyloučeni,“ upřesňuje Karel Strachota.

Zapojování škol
Do projektu Studentské volby 2012 se přihlásilo více než 180 středních škol z celé České republiky. Školy se přihlašovaly dobrovolně, stejně tak je tato aktivita dobrovolná pro studenty. „Nápad zúčastnit se voleb „nanečisto“ vzešel od samotných studentů. Školní studentská rada, kde má každá třída svého zástupce, rozhodla, že se do projektu přihlásí. Mě pak požádali, abych se stala garantem a naši školu oficiálně přihlásila,“ hovoří o motivaci školy k účasti v projektu Jitka Přibilová, učitelka předmětu Základy společenských věd z Gymnázia Kladno.

Zpracování a zveřejnění výsledků
Výsledky studentských voleb budou zveřejněny v den konání voleb, tedy 6. září 2012. Vyhodnocovat je bude nezávislá výzkumná agentura Millward Brown. Její analytik Martin Jílek upřesňuje, jakým způsobem se data ze škol dostanou do zpracovatelského centra: „Po skončení voleb vyplní garant projektu - dohlížející pedagog - jednoduchý elektronický formulář, který bude obsahovat seznam kandidujících stran; pro přístup k elektronickému formuláři obdrží garant unikátní přístupový kód. Výsledky zpracujeme a předáme společnosti Člověk v tísni k uveřejnění.“

Studentské volby a program Jeden svět na školách
Projekt Studentské volby 2012 realizuje společnost Člověk v tísni, program Jeden svět na školách.
Vzdělávací program Jeden svět na školách nabízí školám dokumentární filmy a doprovodné metodické pomůcky k výuce aktuálních témat současného světa a novodobé historie. Žákům, studentům i pedagogům nabízí také účast v různých projektech, mimo jiné i v projektu Kdo jiný?, který je zaměřen na mladé lidi a snaží se je vést k odpovědnosti a větší občanské aktivitě. Projekt Kdo jiný? se skládá z několika aktivit, jednou z nich jsou také studentské volby. Více informací na www.jsns.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.