Share |

Na scénu vstupuje nový divadelní soubor Chemické divadlo

foto: pořadatel akce

Od sezony 2014/2015 vstupuje na pražskou divadelní scénu nové uskupení – Chemické divadlo, o. s., které je od října 2014 jedním ze tří souborů působících v multifunkčním kulturním centru Venuše ve Švehlovce.
 
Chemické divadlo, které na sebe poprvé upozornilo v červnu čtením z tibetské poezie v prostoru vršovické open-airové galerie ProLuka, připravuje na sezónu 2014/2015 pestrý program orientovaný na hledání nových forem „divadla poezie“a experimenty na hranicích divadla, literatury a výtvarného umění.
 
V prostoru Venuše ve Švehlovce chystá Chemické divadlo v režii Vojtěcha Bárty tři inscenace autorských adaptací v Čechách dosud neuvedených předloh.
 
Dne 28. října se pražskému publiku představí Poezie starých Aztéků. S další premiérou se ponoříte do labyrintu díla a tragického osudu neprávem opomíjeného rumunského básníka a prozaika Maxe Blechera. Představení Příhody z bezprostředního neskutečna (Zjizvená srdce) bude mít premiéru v půli prosince. Na jaře bude uvedeno představení Na slepičím zámku, které vzdá symbolický hold pohnutému životnímu osudu francouzské básnířky Suzanne Renaud, ženy Bohuslava Reynka.
 
Dramaturgický plán odlehčí čtyři vydání kabaretního pásma Chemická Venuše věnovaného poezii středoevropských zemí a také hudbě, tanci, zpěvům, kouzlům i střelbě. Jednotlivé edice kabaretu Chemická Venuše budou provázány s navazujícími hudebními koncerty.
 
První díl kabaretu Chemická Venuše doplněný navazujícím koncertem skupiny To žluté, co máte na kalhotkách a rautem z dílny nového obchodu Bez obalu a Kuchařek bez domova se koná v rámci slavnostního otevření prostoru Venuše ve Švehlovce v rámci 21. ročníku festivalu alternativního divadla …příští vlna / next wave… ve čtvrtek 9. října od 20 hodin. Kromě toho se můžete těšit na řadu doprovodných programů, besed, výstav a jednorázových akcí.
 
- - -
Chemické divadlo, o. s. vzniklo na základě dlouhodobé spolupráce režiséra a dramaturga Vojtěcha Bárty a scénografky Jany Hauskrechtové, díky níž vznikla řada imaginativních scénických tvarů, často inspirovaných osudy a dílem význačných zjevů moderní poezie, mj. Daniila Charmse, Stanislawa Ignacy Witkiewicze, Karla Hynka Máchy, Jana Zábrany, Georga Trakla a dalších. Jednotlivé projekty se věnovaly souvislostem mezi životem a dílem osobností, které vydaly svědectví nejen o své době, ale i o vnitřních zákonech lidské existence. Na uměleckém směřování Chemického divadla se podílejí i herci Šimon Krupa a Dana Marková.
 
Ke spolupráci na jednotlivých projektech si Chemické divadlo přizve řadu herců a tvůrců spřízněných nejen generačně, namátkou uveďme například Terezu Dočkalovou, Jindřišku Křivánkovou, Martu Vítů, Kajetána Písařovice, Jakuba Gottwalda, Vuka Ćelebiće, Terezu Tausingerovou, Barboru Kačenu, Pavla Lukáše a řadu dalších.
 
Poezie vyrůstá z napětí mezi více rovinami skutečnosti a umožňuje i jinak obtížný pohyb bludišti podvědomí a snů. Obnažuje základní substance života, jde na dřeň, kromě osudů jednotlivce má vždy i hluboký vztah k osudům lidského společenství, kultury, civilizace. Chceme dělat divadlo poetické, ne však knižní, divadlo v tom nejvnitřnějším smyslu angažované a životné.
 
facebook divadla


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.