Share |

Na pátém albu Dva se čirá radost vymkla kontrole

foto: pořadatel akce

„Nipomo je veselá a letní deska, na které se čirá radost trochu vymkla kontrole. Dali jsme jí proto podtitulek Hœw te survik Winter (Jak přežít zimu),“ říkají DVA o svém novém albu, které je inspirované jejich předloňskou cestou podél pobřeží Tichého oceánu. Album vychází 25. února 2014 u amerického vydavatelství Northern Spy Records a v Evropě na vlastní značce Label Home Table, s distribucí Indies Scope Records.
 
Novinka Honzy a Báry Kratochvílových není jen dalším popem z neexistujících rádií, s přiznanou inspirací Sun Ra a Arvo Pärta. Přináší i zašifrovanou zprávu mimozemšťanů. „Na desce je zašifrovaná zpráva mimozemšťanů, kteří přistáli v talíři za městem Nipomo a odtud pak maskovaní za turisty cestují po celé Zemi a sbírají informace. Amerika se jim líbí, protože tamní rozlehlá pustá krajina jim připomíná domov. Ještě doma se naučili anglicky podle simulátorů, ale mají silný mimozemský přízvuk. O Zemi se dozvídají, že lidé se nejvíce bojí zimy, nudy a samoty. Hodně se spřátelili s kočkami, tyto malé šelmy lidé rádi chovají, aniž by věděli o jejich vědeckých schopnostech a tajných plánech o cestě na Mars,“ prozrazují DVA.
 
„Na cestě do Big Sur jsme míjeli městečko Nipomo a ten název se nám okamžitě zalíbil. Celé naše album je plné zážitků z roadmovie Los Angeles – Big Sur – San Francisco – Texas a zní v něm i něco indiánského. To všechno ve zvuku i textech alba problikavá,“dodávají Dva o své páté desce Nipomo, na nížopětpoužili spoustu zvuků z terénních nahrávek – Tichý a Atlantský oceán, ping pong, deset druhů chůze ve sněhu nebo pět druhů chůze v trávě. Její nahrávání bylo prokládané obří úrodou hub, jejich každodenním sběrem a zavařováním, a taky kácením, řezáním a sekáním dřeva na topení. „Většina textů na albu je zpívána v naší vlastní verzi angličtiny, afrikánštiny a univerzální ‘severštiny‘,“ doplňují.
 
V Nipomu byl pořízen slavný soubor fotografí Dorothey Langové s názvem Kočující matka, který se stal symbolem období Velké hospodářské krize 30. let v USA. Odkazuje k sociálním tématům, která se na albu objevují, například v písni Mulatu.Právě tento song a videoklip se už v prosinci stal předzvěstí celého alba. Podílel se na něm Jaromír Plachý ze studia Amanita Design, autor počítačové hry Botanicula, ke které Dva vytvořili mezinárodně oceňovaný soundtrack.
 
DVA od roku 2006 odehráli na 600 vystoupení, z toho velkou část v zahraničí (celá Evropa, USA, Reunion). Za alba Fonók (2008) a Hu (2010) dostali ceny Anděl. Za následující album Botanicula soundtrack (2012) dostali IGF Award 2012 v San Franciscu za nejlepší soundtrack k počítačové hře a také byli nominováni na UK Music & Sound Awards.
 
Na česko-slovenské turné k albu Nipomo kapela vyráží na přelomu března a dubna. Na některých koncertech s nimi bude hrát jako předkapela Monikino Kino, duo Petra Marka (Midi Lidi) a Moniky Midriakové.
 
Nipomo CZ/SK tour
27/03 Pardubice – Divadlo 29
28/03 Litoměřice – Hospoda u kina (+Monikino Kino – MK)
29/03 Česká lípa – Progres
01/04 Praha – Meetfactory (+MK)
02/04 Plzeň – Anděl café (+MK)
03/04 Písek – 3,14 (Pí) (+MK)
04/04 Nahořany – Hospoda Pod Kapličkou (+MK)
05/04 Jablonec – Rampa
08/04 Brno – Kabinet Múz (+MK)
09/04 Hradec Králové – Divadlo Drak (+MK)
10/04 Olomouc – Divadlo hudby (+MK)
11/04 Ostrava – Marley (+MK)
12/04 Piešťany – Žiwell
15/04 Bratislava – A4 (+MK)
16/04 Košice – Tabačka
17/04 Prešov – Christiania
18/04 Topolčany – Nástupiště 1-12
19/04 Trenčín – Klub Lúč
20/04 Žilina – Stanica (+MK)
23/04 České Budějovice – Slávie
24/04 Bamberg – Kontakt festival
25/04 Břeclav – Piksla
26/04 Rožnov pod Radhoštěm – Vrah (+MK)
27/04 Veselí nad Moravou – Zámecký park (+MK)
 
Nipomo
He: guitar, banjo, looping,  sampling, vocal, ukulele, melodica, drums, percusion, balaphone
She: vocal, saxophone, clarinet, bass clarinet, melodica, toy piano, wooden music box, balaphone
 
Tracklist:
01_Nipomo, 02_Mulatu, 03_No Survi, 04_Surfi, 05_Nunki, 06_Zoppe, 07_Meteor, 08_Vampira, 09_Durango, 10_Javornicek, 11_Vespering
 
Další informace:
www.2dva.cz
www.facebook.com/hudba2
www.dva2.bandcamp.com
www.twitter.com/dvaband


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.