Share |

Na Malostranském náměstí vyroste tající ledový sloup

Na Malostranském náměstí dočasně vyroste zvláštní objekt. Tohle jsme se o něm dozvěděli:
 
Procesuální instalace je ve své výchozí fázi tvořena téměř čtyři metry vysokým ledovým kvádrem a nádrží o průměru šest metrů. V závislosti na okolní teplotě sloup taje a postupně naplňuje plochu nádrže. Dílo studentů Ateliéru intermediální tvorby AVU je příspěvkem k aktuální diskusi o významu a pozici umění ve veřejném prostoru i o specifickém „klimatu“ Malostranského náměstí. Pracuje s tématem dočasnosti a proměnlivosti obecně sdílených idejí a jejich uměleckých forem. Reaguje na historickou situaci Malostranského náměstí, kde se v průběhu staletí protnulo množství různých idejí, kde se společnost proměňovala stejně jako způsoby užívání tohoto veřejného prostranství. 
Co pro nás dnes znamená a co nám dnes nabízí tento veřejný prostor? Které ze zmíněných odkazů jsou i dnes aktuální? A jak s nimi nakládat? Zachovávat je a obnovovat, aktualizovat nebo hledat nové obsahy a formy? Jak reflektovat sociální, urbanistické i historické vztahy určitého místa, a jak vycházet vstříc potřebám a zájmům různých skupin uživatelů specifického prostoru?
 
Dílo realizuje Galerie hlavního města Prahy a Akademie výtvarného umění v Praze ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje Prahy, za podpory hlavního města Prahy.
Artur Magrot, Martin Chlanda, Jakub Rajnoch
Procesuální instalace
 
Malostranské náměstí, 30. 1. – 26. 2. 2017


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.