Share |

Na konci listopadu se znovu rozsvítí pražské podzemí

foto: pořadatel akce

Poslední listopadový víkend bude už podruhé patřit projektu NA DEN POD ZEM. Pro velký zájem v minulém roce se tentokrát akce uskuteční ve dvou dnech, a to 25. a 26. listopadu. Akce zájemce zdarma provede po unikátních podzemních prostorech Prahy. Mezi objekty, které se premiérově otevřou v rámci letošního ročníku, patří podzemní prostory Vyšehradu, Branické skály, podzemí Divoké Šárky a kmenová kanalizační stoka ve Stromovce. Jedinou podmínkou návštěvy je registrace, která bude spuštěna v sobotu 11. listopadu na oficiálních webových stránkách www.nadenpodzem.cz.
 
Branická skála i tunely v Divoké Šárce nás oslovily svou bohatou historií. Obě místa jsou ovlivněna vývojem nedávné minulosti během druhé světové války, kdy byla využívána nacisty. To považujeme pro návštěvníky za atraktivní téma. Tato místa navíc nejsou k návštěvě lehce přístupná,“ říká hlavní organizátorka akce NA DEN POD ZEM Anna Voláková. Do letošního ročníku se poprvé zapojí i Vyšehrad, který návštěvníkům zdarma otevře kasematy, sál Gorlice a Martinské kasematy.  Historickými prostory Vyšehradu provede architekt Petr Kučera, který v minulém ročníku vedl úspěšnou přednášku stanicí metra Karlovo náměstí.
 
Organizátorům akce se letos podařilo znovu zdarma zpřístupnit i Národní a Stavovské divadlo. Unikátní prostory nabízejí možnost zjistit, jakým způsobem funguje technické zázemí divadla. Zajímavostí také je, že se návštěvníci v Národním divadle dostanou do prostor, které se nacházejí pod dnešním náměstím Václava Havla, a budou mít možnost zhlédnout protipovodňový systém, který chrání divadlo před případnou vodní katastrofou. Protiatomové kryty Parukářka a Jalta opět nabídnou expozice věnující se Studené válce a svá podzemí otevřou i kostel Panny Marie Vítězné a Národní památník hrdinů heydrichiády. V památníku letos proběhne také večerní prohlídka.
 
NA DEN POD ZEM nejsou jen prohlídky po zajímavých podzemních místech, ale také pestrý doprovodný program. Letos pořadatelé díky divadelnímu seskupení IMPRA připravili netradiční divadelní představení, a jak jinak než v podzemí. IMPRA, za kterou stojí dvojice talentovaných herců Hanny Firla a Ondřej Král společně s kytarovým doprovodem Ochepovskeho, představí netypické představení bez scénáře a předchozí přípravy. Zájemci se tak mohou těšit na výsledek, jak si herci poradí s netradičním podzemním prostředím. Jedinou podmínkou vstupu na divadelní představení je registrace, vstupné je dobrovolné (doporučené 150 Kč).
 
Nejen divadlo, ale také několik přednášek o podzemí a výstava fotografií Ladislava Lahody se po celý víkend uskuteční v Klubu farnosti u kostela Panny Marie Sněžné ve Františkánské zahradě. Do akce NA DEN POD ZEM se nově zapojí spolek Pragulic, který pro návštěvníky připraví zajímavý doprovodný program. V Klubu bude po celou dobu k dispozici také infopoint.
 
25.-26. 11. 2017, Praha


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.