Share |

Na CZECH DESIGN WEEKu budou vystavovat také kurátoři!

foto: pořadatel akce

Czech Design Weekklade velký významna lákavý doprovodný program, ale ústředním tématem je stále přehlídka zajímavých designérů, která návštěvníky chce provést všemi podobami a oblastmi aktuální designové tvorby. Právě o kvalitní a pestrý výběr vystavovatelů se kromě oficiálních pořadatelů, Lukáše Pipka, ředitele festivalu, a Petra Hájka, uměleckého ředitele a známého galeristy, starají také kurátoři zvolení přímo z řad umělců. Koneckonců, nikdo jiný totiž nerozumí designu tak jako oni sami. Vyzpovídali jsme je a zjistili, co přivezou do Kafkova domu.
 
Zvolení kurátoři  z řad umělců odpovídají na 5 tematických otázek:
1.    Kdo jsi? Co tě definuje, co děláš rád a co nesnášíš?
2.    Co představíš na CDW 2016? Kde jsi čerpal/a inspiraci? Bylo dílo už někde k vidění?
3.    Co je podle tebe krása? Co krásného tě naposledy okouzlilo?
4.    Kdo je tvůj oblíbený designér na tuzemské scéně a která země tě designem vždy potěší nebo překvapí?
5.    Co je podle tebe u Čechů největší estetický prohřešek?
 
ONDŘEJ LALÁK& CYRIL DUNDĚRA
 
1.    LALÁK: Jsem třetím rokem studentem oboru Design nábytku a interiéru na Umělecko-průmyslové škole v Praze.Jsem výbušný typ, který však navrhuje harmonické produkty. Miluji práci se dřevem, podzim a Švédsko.
DUNDĚRA:Já mám moc rád skandinávský a japonský design, takže minimalismus a funkčnost.Ve druháku jsem propadl o ročník blíž k Ondřejovi, který zrovna nastoupil, a tak jsme k sobě měli blízko. Nejdřív jako kamarádi a potom jsme zjistili, že se navzájem inspirujeme, a tak jsme  spolu začali taky pracovat a konzultovat. Pokud nám to půjde dál, určitě o nás ještě uslyšíte.
2.    OBA:Na CDW společně poprvé představíme pod značkou CO° kolekci Chemistry Black. Inspirací pro nás byla jednoduchost, geometrie a minimalismus. Naším záměrem bylo vytvořit elegantní produkt s jednoduchými geometrickými křivkami inspirovaný mnohoúhelníky.
3.    DUNDĚRA:Krása je relativní pojem.
LALÁK:Krása je podle mě, když mám volný víkend.
4.    DUNDĚRA:Ondřej Lalák, vzájemně se inspirujeme. Překvapí měprávětřeba Švédsko, skandinávský design. Byl jsem ve Stockholmu na půlroční stáži a zpět do Čech jsem si odvezl hodně nových zkušeností.
LALÁK:Na tuzemské scéně na mě měl největší vliv Ondřej Tobola, který ještě do nedávna působil v našem ateliéru jako asistent vedoucího. Je vynikající designér a ještě lepší člověk. V poslední době se navzájem inspirujeme s Cyrilem. Oba máme rádi Švédsko, po stránce designu i celkově.
5.    DUNDĚRA: Pohodlnost (např. novostavby).
LALÁK: Z mého pohledu je u Čechů nejhorší závist. Potřebasi věci hromadit a předhánět se.
 
VLADIMÍR STANĚK
 
1.    Jsem muž a designér. Specializuji se na pánskou módu. Stojím za pánskými kolekcemi Pietro Filipi, vlastní značkou STINAK a nově také projektem LASSEVO. Nemyslím si ale, že je pro mě vhodná definice. Rád žiju a nesnáším mrhaní časem.
2.    Na Czech Design Weeku budu prezentovat značku STINAK a také značku LASSEVO. STINAK je menswearyoung label, který se snaží nekonvenčně posouvat pánskéodívánív ČR. LASSEVO je mladá značka pánských plavek. Toto bude její úplně první oficiální představení.
3.    Krása je pro mě moment, kdy přestávám racionálně přemýšlet a nechávám se unést. Dokáže mě okouzlit přirozenost.
4.    Mám rád práci Jana Plecháče a Henryho Wielguse. S Janem jsem měl tu možnost být rok v ateliéru Jana Pelcla a už tam mě jeho práce a přístup velmi bavily. Co se týká konkrétní země, musím říct, že mě baví, co se odehrává na tuzemské scéně! Krom toho samozřejmě Itálie a kvůli mé lásce k New Yorku a Státům obecně mám oblíbence i mezi americkými designéry.
5.    Češi moc přemýšlejí! Nejsou přirození a bojí se, co řekne okolí.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.