Share |

Muzeum existující jen 100 dní - Documenta XIII

foto: Nils Kringer

Německo opět vystavuje crème de la crème současného umění.

Jednou za pět se jinak poklidné město Kassel uprostřed Německa na tři měsíce proměňuje v mezinárodní centrum současného umění a počet jeho návštěvníků najednou překračuje počet obyvatel až trojnásobně. Probíhá tu totiž jedna z největších výstav moderního umění, která úspěšně konkuruje benátskému Bienale a německému Skulptur Projekte Münster. Documenta XIII.

Celý nápad vznikl v roce 1955 z popudu Arnolda Bodeho, německého umělce, pedagoga a kurátora. Jeho iniciativa měla za cíl znovu napojit poválečné Německo na mezinárodní uměleckou obec a obnovit vazby, tak pečlivě narušované nacisty. Považovali totiž moderní umění za degenerativní a úpadkové a masově konfiskovali či ničili díla Picassova, Chagallova, Mondrianova i Kandinského. Výstava documenta získala postupem času pověst intelektuální platformy pro výměnu inspirace a její periodičnost umožňuje tato setkání pečlivě připravovat. Umělci, kteří se documenty účastní, mají dostatek času na vypracování svých projektů, proto jsou jejich koncepty často velmi sofistikované. Každá documenta trvá pouze sto dní, každý ročník má svého kurátora a účast není nijak geograficky omezena.

Letošní ročník přinese více než 150 umělců z 55 zemí a těšit se můžeme na všechny myslitelné formy výtvarného umění: obrazy, sochy, instalace, video-art, fotografie a další objekty, vytvořené na pomezí umění, politiky, literatury, filozofie a vědy. Část exponátů nalezneme pod širým nebem, v zahradě obklopující Fridericianum, nádherné muzeum s více jak dvousetletou historií.

Výstava je otevřena návštěvníkům od 16.června do 16.září v německém Kasselu.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.