Share |

Musa vstupuje do malířského světa výstavou na Hluboké

foto pořadatel akce

 
Známý tatér a výtvarník Lukáš “Musa” Musil konečně oficiálně vstupuje do malířského světa, do kterého opatrně nakročil už před několika lety, kdy skončil s tetováním. V sobotu 23. 5. mu v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou začíná první autorská výstava nazvaná jednoduše Lukáš Musil - Musa. 
“Přišel čas, po několikaletém úsilí a intenzivním zájmu o nástěnnou malbu, jít se svým snažením ven. Výstava na Hluboké je vyústění tohoto rozhodnutí. Pakliže se mi povedl alespoň zlomek toho, oč jsem se snažil, věřím, že výstava nemusí být úplně zbytečná a vnímavý divák si může s sebou něco vzít,” říká Musa. Výstava v Alšově jihočeské galerii potrvá jen několik týdnů, končí už 21. 6. 
Kurátorem výstavy je přední historik umění Adam Hnojil. “Výstavou v Alšově jihočeské galerii Lukáš Musil vstupuje do další životní a umělecké fáze. Jedná se o přehled umělcova malířského díla, které je široké veřejnosti poprvé představeno v prostorách respektované státní instituce. Vystaveny jsou obrazy, v nichž Musa invenčně rozvíjí možnosti tradiční velkoformátové malby a pracuje s aparátem monumentálních forem v minulosti charakteristických například pro baroko. Ačkoliv formální rejstříky využívá značně neklasicky, představuje jeho pojetí v českém prostředí jedinečnou kvalitu, která je prosta laciných popartových a abstraktních gest. Intuitivní pochopení principů galerijního formátu Musovi umožnilo naplno ukázat možnosti klasického, nicméně stále atraktivního závěsného obrazu. Umístění velkoformátových kompozic do rozlehlého prostoru jízdárny zámku na Hluboké ukazuje dokonalou symbiózu a možnosti koexistence historického objektu a současného umění. V době preferování nemalířských medií přináší Musovo akcentování malby zajímavý a vrstevnatý komentář ke starým příběhům i k problémům současnosti. Jejich následná interpretace umožňuje autentický existenciální pohled jak pro samotného umělce, tak pro diváka,” říká k Musově první autorské výstavě Adam Hnojil.
Na realizaci výstavy se finančně podíleli i Musovi fanoušci prostřednictvím crowdfundingového portálu Hithit.cz, kde umělec vybral 180.000 korun.
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.