Share |

Musa: Inspiruje mě odvaha a síla

foto archiv umělce

 
Musa v Praze. Netetuje. Vystavuje nové obrazy, které nebyly k vidění v létě na Hluboké. Jsou o hokeji. Musovo poslední vyjádření na téma hokej. Výstava je k vidění od úterka 19. 1. do půlky března v galerii Pro Arte na Malé straně.
 
Lukáši, co vůbec chceš svou výstavou Musa vs. Jágr říct?
Nechci slovy nikoho směřovat, nebo mu dávat návod ke čtení, proto bych nerad příliš prozrazoval. Věřím, že si tak dokáže návštěvník udělat lépe názor sám pro sebe. Číst mezi řádky, naslouchat, poslouchat, dívat se a vnímat. Výstava se dotýká různých sociálních otázek a témat. Sám jsem zvědavý, jak budou lidi reagovat na jednotlivé části a co budou cítit.
Proč sis vybral zrovna hokejové téma? Prý o své hokejové minulosti nerad mluvíš.
Protože je mi blízké a mám rád tu hru. Pevně věřím, že jsem schopen s tímto tématem pracovat. To, že nerad mluvím o hokejové minulosti, není tak úplně pravda. Ale mediálně trošku ano - vím, že dobře funguje, a že lidi slyší na to, že jsem bývalý hokejista, bývalý tatér... Jsem tak neustále prezentovaný. Na tom je zajímavý to, jak je příběh a kult osobnosti důležitý... Je to všechno reklamní tah. Samozřejmě činnosti, kterým jsem se věnoval dříve, mě ovlivňovaly a formovaly, ale pro mě to je minulost. To je asi ten důvod, proč o tom nerad dokola mluvím. Jinak mám hokej hrozně rád, ta hra je krásná. A to je možná jediná věc, která mě zpětně mrzí – že jsem si ji víc neužíval. Vidím to takhle i v normálním životě. Občas se zarazím a ptám se sám sebe: "Žiješ tak, abys toho jednou nelitoval?" Místo toho, aby si lidi užívali radosti a momenty, dostanou se do pozice, kdy se snaží o dosažení nějakých statutů a cílů. A lidi kolem to v nich ještě většinou podporují… 
Musa vs. Jágr. Proč sis vybral zrovna jeho?
Protože je ikonou tohoto sportu. Název mi zapadl do konceptu, taky to dobře zní. Ale jestli to vypadá, že jsem si ho vybral k nějaké konfrontaci, tak to ne.
Co všechno bude na tvé výstavě?
Bude to taková mozaika. Poskládaná z různých částí. Instalace, kresby, audio, video, foto... Ale já to vnímám jako jeden kompaktní výtvarný celek, který je pouze složený z menších článků.
Máš nějaký umělecký vzor?
Mam rad odvážný lidi obecně. Ti, kteří dokáží vystoupit ze své komfortní zóny i za cenu rizika, že nebudou pochopené. Takoví lidé mě inspirují, resp. jejich odvaha a síla. Pokud jde o tvorbu, platí to samé.
V jaké galerii budeš vystavovat a jak ses vůbec k tomu prostoru dostal?
V galerii Pro Arte na Malé straně, sami mě oslovili.
A jak dlouho se bude Musa vs. Jágr konat? 
Od 19. ledna do 18. března.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.