Share |

Multimediální prezentace „Ke kořenům“odhalují kořeny tvorby autorů výstavy SAMOROSTI 2015

foto: pořadatel akce

Galerie NoD již třetí rok pořádá letní výstavu nezávislého autorského umění SAMOROSTI Letošního ročníku se účastní 229 tvůrců z celého spektra společnosti, výstava přesahuje regionální význam a pyšní se již nezanedbatelnou mezinárodní účastí.
 

Jednotliví autoři výstavy SAMOROSTI 2015 mají tradičně příležitost představit veřejně svou tvorbu v rámci cyklu autorských prezentací Ke kořenům, které probíhají v měsíci srpnu jako doprovodný program výstavy. Tvůrci dostávají prostor pro veřejné multimediální představení vlastních tvůrčích konceptů, pro jejich konfrontaci s dalšími „samorosty“ a návštěvníky z řad publika a pro vzájemnou inspiraci. „Prezentace Ke kořenům jsou hojně navštěvovány jak vystavujícími umělci, tak i širokou veřejností. Věříme, že mají smysl i pro samotné autory, především vzhledem k jejich uměleckému vývoji. Někteří autoři, kteří se Samorostů účastní pravidelně od prvního ročníku, se díky veřejné konfrontaci své tvorby nyní řadí již oficiálně mezi adepty vysokých uměleckých škol. Pokrok směrem ke kvalitě zpracování a výrazu v jejich tvorbě je zjevný“, dodává Veronika Zajačiková, kurátorka výstavy. Prezentace Ke kořenům proběhnou každé úterý v prostorách Video NoD ve dnech 4. 8., 11. 8., 18. 8. a 25. 8. od 19:00.  
 
Přihlášení autoři na 4. 8., 19:00:

1) Tomáš Chadim
2) Michaela Režová
3) Samcová, Daniela
4) Rozpopčuková, Kateřina
5) van Chrasten, Ivan
6) Navratti, Jitka
7) Čáp, Pavel
 
Přihlášení autoři na 11. 8., 19:00

1) Hänslová, Ivana
2) Cenek, Jiří
3) Zimčíková, Andrea
4) Vítek, Pavel
5) Procházková, Elena
6) Hurda, Libor
 
 
Přihlášení autoři na 18. 8., 19:00

1) Jíšová, Jana
2) Mladějovský, Tomáš
3) Psotková, Veronika
4) Karousek, Filip
5) Uhlíř, Marek
6) Bočařová, Zdena
7) Valouchová, Petra
8) Pospíšil, Ondřej
9) Kouwen, Otto
 
Přihlášení autoři na 25. 8., 19:00:

Filip, Alois
Kotková, Štěpánka
Šárková, Eliška
Zajíčková, Jitka
Hreha, Martin
Krňanská, Markéta
Durmanová, Irena
Kosková, Ivana
Janich, Petr
Tománková, Adéla
Makaloušová, Petra
Ladič, Peter
Kotková, Tereza
 
Smyslem výstavy, které se dříve zúčastnili i etablovaní umělci, jako například Kurt Gebauer, netkví jen v umělecké konfrontaci, jejíž význam vyzdvihuje akademická sochařka a účastnice letošní výstavy Veronika Psotková: „Význam Samorostů vnímám především v autorském setkání napříč spektrem tvůrců, v setkání technik a přístupů a díky formálnímu omezení možnosti přihlásit jen jedno dílo na autora také i v častém stírání rozdílů mezi profesionály a amatéry.“ SAMOROSTI 2015 tak vytvářejí svobodný prostor pro nezávislou prezentaci, integraci širokého spektra tvůrčí veřejnosti a vytvářejí příležitosti dalšího uměleckého rozvoje účastníků: „Snažíme se tak dostát ideji Experimentálního prostoru NoD [No Dimension] – tj. „prostoru bez hranic“, chceme zpřístupnit účast na přehlídce co nejvíce tvůrcům," říká hlavní kurátor galerie Jiří Machalický o bezbariérovém významu akce. Kurátorka výstavy Veronika Zajačiková dodává: „Svou otevřenou formou navíc sledujeme i cíle Linhartovy nadace, která stojí za zrodem samotného prostoru NoD. Smyslem nadace je otevřená komunikace mezi uměleckou komunitou a širokou veřejností, povznesení všeobecného kulturního vědomí, hledání kulturní kontinuity v současném umění s důrazem na podporu všeho nového, neznámého a odlišného.
 
 
Vyvrcholením letošních Samorostů 2015 bude již tradiční předání Ceny publika, Ceny odborné poroty a Ceny Objev NoD. V odborné porotě zasednou osobnosti z výtvarného i divadelního prostředí. Účast potvrdili umělecký svéráz Martin Fryč, herečka Simona Babčáková a výtvarné duo David Böhm a Jiří Franta. Odměnou pro vítěze bude společná výstava v Experimentálním prostoru NoD v Praze. Slavnostní vyhlášení proběhne 2. 9. 2015 v Experimentálním prostoru NoD.
 
 
Vstup na výstavu a všechny doprovodné akce je zdarma.
 
 
SAMOROSTI 2015
22. 7. 2015 – 2. 9. 2015
Kurátorka: Veronika Zajačiková


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.