Share |

Multiexpozice v analogové fotografii

foto: Lomography

Volný seriál o klasickém focení od lidí kolem obchodu Analogue. Tentokrát o tom, jakou máte představu o fotografiích, které pořídíte.
 
Analogovou fotografii jsme si již dostatečně uvedli. Naučili jsme se ji chápat připomenutím si její historie. V posledních dvou dílech našeho seriálu jsme se už vrhli na samotné fotografování. Naučili jsme se vybrat si fotoaparát, objektiv a film. Čas si začít hrát!
 
Jakou máte představu o fotografiích, které pořídíte, až se setkáte se svými nejbližšími, až se vydáte na cesty, nebo až budete jen zaznamenávat svou každodenní rutinu? Má jich být mnoho? Tolik, že se vám nebude chtít jimi probírat a editovat je? Mají být uložené ve složce, hloboko v nitru vašeho počítače? Jak často si k takovým snímkům vlastně sednete a prohlížíte si je?
 
A tak je nás čím dál tím více. Nás, kteří jsme vyčerpaní dokonalostí a přemrštěností digitálního světa. Proto se vracíme ke kořenům a tvůrčí činnosti, která je pro nás uvolňující. Začíná se nám líbit analogová fotografie, ale ještě více lomografie. Lomografie plná barev, radosti, hry. A naší nejoblíbenější funkcí lomografických kamer je multiexpozice.
 
Multiexpozicí rozumíme více snímků na jednom obrazovém poli. Jistě jste už někdy viděli dva nebo tři snímky přes sebe. Určitě také víte, že se tímto způsobem dají tvořit dost neobvyklé, ale klidně take výtvarné fotografie. Existují dva způsoby, jak takových výsledků docílit.
 
1)    Překrývání snímků
Je to jednoduché. Stačí namířit objektiv a stisknout spoušť. A pak to udělat ještě jednou a třeba ještě jednou. Nezapomeňtě, že nesmíte přetočit film na další obrazové pole, jinak naexponujete snímky odděleně. Příjemně vypadají například portréty kombinované se strukturami.
 
2)    Splitzing
Rozkrájejte fotografii třeba jako pizzu. Zakrejte část objektivu, kterou exponovat nechcete, stiskněte spoušť. Pak zopakujte tento postup, ale obráceně. Přesně tak, abyste exponovali druhou část filmového pole. V takovém případě se snímky nepřekrývají, ale doplňují. Pomoci si můžete jakýmkoli předmětem, který nepropouští světlo, nebo si pořídit příslušenství, kterému se běžně říká “splitzer”. Jde o plastovou předsádku na objektiv, která nepropouští světlo. S výplní lze libovolně pohybovat – může být méně či více otevřená.
 
Autor: Karol Koštialová, Analogue.cz

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.