Share |

Mrtvé Bruggy a taky trochu fakin brůž

Bruggy foto

 
Jo. Nemůžu popírat skutečnost, že jsem se do Brugg vydala kvůli Collinovi. Nebudem to tady fanatizovat, ale nedej si do sluchátek soundtrack od Cartera Burwella a neprojdi se tam.
Ale pak jsem našla ještě něco zajímavějšího. Je to knížka a jmenuje se Bruges la morte/Mrtvé Bruggy.
Dejchne na tebe skutečnej středověk, protože po vrcholným rozmachu někdy před sedmi sty lety upadly Bruggy do zapomnění a chudoby. Díky tomu si zanechaly tu až depkoidní  syrovost, kvůli který tam dnes jezdíme. Vyčpělý kanály, šeď s červenejma střechama, děravý lodě, rozkradený kola, creepy labutě. Prej Benátky severu. Jo, s troškou víc deprese, do Benátek se jezděj lidi žádat o ruce a do Brugg sebevraždit nebo při nejmenším sebetrýznit a ptát proč.
Atmosféra by se teda krájet nedala, všechno se táhne, line, plíží, mlčí, všechno je tichý, jen voda šplouchá a stromy šuměj. Pozor most, skrčit hlavy.
Všechno je tam takový pomalý. Ale to je dobře. Must see je Belfried. Vyšlápneš 366 schodů do věže, z který je vidět plešky turistů, pár tulipánků uprostřed náměstí, střechy, další věže a ostřížím zrakem snad až do Londýna. Klepaly se mně kolena, nevim, jestli z vyčerpání z točenýho schodiště plnýho Japončíků nebo fakt z tý atmosféry, která tam nahoře zas popadá dech. Asi se bojim vejšek. Je to taková smutná zvláštní krása, která divně bolí.
Ale v létě tam nejezdi.
Jinak Belgie dobrá. Megavelký hranoly s hranolkovou omáčkou,  vafle, praliny, všude samej politik a van Eyck. Nezapomeň taky na Gent a trochu jiný Antverpy. Jeď a teple se ustroj.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.