Share |

Move Festival podporuje hudebníky, hudebníci podporují tvůrčí činnost

foto: pořadatel akce

Move festival
Česká hudba potřebuje do světa!
(Move Festival  podporuje hudebníky, hudebníci podporují tvůrčí činnost.)
 
Akustický vánoční koncert nejen pro přátele:
10.12. Praha, klub Futurum Music Bar, Zborovská 82/7
Goodfellas, IAN, Lety Mimo (akusticky), Black Lion
benefice pro Klub V. kolona  a Green Doors o.s.

 
Podíváme li se na stav dnešní  české populární tvorby, zjišťujeme že je to desítky let stále stejné. Na jedné straně mediální konzum a na druhé straně "alternativa", která však na rozdíl od  naší "komerce osloví v zahraničí. Naše Média však "alternativu" ignorují. Zvláštní situace.
 
Zdá se, že 2- 3% z kulturního rozpočtu státu  na živou kulturu je pravděpodobně koncepční záměr.  Možná je to jen nepochopení rozdílných zájmů a vkusu, nepochopení, že existuje mladá generace... V civilizovaných společnostech je kupodivu živá kultura (tvůrci, kapely, ale i  kluby, festivaly) podporovány třeba až i 55ti % z kulturních rozpočtů. Proto také zahraniční hudebníci jezdí k nám. Naši umělci moc nejezdí. Před sto lety jsme však  byli konzervatoř Evropy...
 
Proto jsme se rozhodli uspořádat vánoční koncert, kde každý někomu něco dá. Pořadatelé podporu a prostor a hudebníci zase podporu jiným tvůrčím osobnostem.
 
Výtěžek, resp. honorář kapel předvánočního akustického koncertu je věnován Klubu V. kolona, jako příspěvek na tvůrčí činnost: Klub funguje jako tréninkové místo pro lidi s duševním onemocněním a usnadňuje jim přechod zpět na trh práce. Hudební skupiny se rozhodly přispět k realizaci společným vánočním koncertem: „Chceme umožnit ostatním umělecký rozvoj. Dobře víme, jak je důležité mít prostor pro realizaci svých nápadů. Chceme pomoct, aby se z Klubu V. kolona stalo místo plné umění a inspirace,“ říká k projektu kytarista skupiny Goodfellas Jonny.
 
Na koncertě vystoupí kapely, které spojuje především čistě akustický zvuk, byť v různých podobách. Goodfellas, přední představitelé domácí akustické scény, se proslavili hitovými skladbami na pomezí rocku a folku. Za své poslední album získali cenu Anděl jako Objev roku a nedávno oslavili pět let existence. Akustické duo IAN z Brna vtrhlo na scénu v netypickém obsazení kytara a violoncello. Se svým dynamickým repertoárem se nedávno stali vítězem Youtube festu. Speciální akustický set si pro koncert připravila i legendární skupina Lety Mimo, která svůj taneční rockový repertoár mnohokrát úspěšně prezentovala i v akustické podobě. A vystoupí taky kytarové duo Black Lion, autentické písničkářství v ryzí podobě dvou vynikajících kytaristů.
 
Nápad podpořit umělecké aktivity lidí s duševním onemocněním pak vzešel přímo od muzikantů. „Od požáru, který se v Klubu V. kolona udál v roce 2011, stále probíhá rekonstrukce prostor kavárny. Závěsný systém výrazně přispěje k obnovení místní atmosféry a poskytne možnost lidem s duševním onemocněním vystavovat svá díla. Mnohokrát děkujeme za uspořádání benefice všem kapelám a návštěvníkům, kteří nám skrze benefici přispějí.“ říká vedoucí V. kolony Jan Socha. Výtěžek převezme občanské sdružení Green Doors o.s., které provozuje Klub V. kolona.
 
Link na událost: https://www.facebook.com/events/192386767620531/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.