Share |

Módní redaktor Marek Cpin: Fascinuje mě pomíjivost

Tři sestry, Ibsen, červené trenčkoty a žehlení
foto archiv Marka Cpina

Byl módním redaktorem ELLE a Yellow, ale vzděláním je scénograf. Navrhuje výpravy pro divadelní inscenace  a docela rád žehlí. Seznamte se - Marek Cpin.

Pracuješ jako módní redaktor, ale vzděláním jsi scénograf. Jak se tvoje cesta vinula, od divadla přes módu… až zas po divadlo?
K módě jsem se dostal poměrně přirozenou cestou - byla jedním z předmětů na vysoké škole, kterou jsem studoval (scénografie a kostým na Divadelní fakultě JAMU). Líbila se mi estetická stránka módy i její sociologický rozměr. Je zajímavou součástí lidské kultury - úzce propojena s dalšími uměleckými obory. Fascinuje mě pomíjivost, proměnlivost i nadčasovost.
Vedle toho se stále věnuji spolupráci s různými českými divadly, pro které navrhuji výpravy.

RADŠI ŽEHLIT NEŽ NA PREMIÉRU
Jak vypadá práce scénografa, čím se začíná, jak se vyvíjí tvá původní představa až do finální fáze?
Začíná seznámením se s divadelním textem a konzultacemi s režisérem. Někdy má režisér jasnou představu o konceptu díla, někdy ho určím já a v ideálním případě se na něm shodneme dohromady. Výtvarné návrhy se pak zadávají do výroby dílnám, kde obvykle procházejí změnami podle možností divadelního provozu a finančních limitů a někdy se mění i během zkoušení inscenace, když se zjistí, že  koncept nefunguje. To je základní princip divadla - jedná se o neustále proměnlivý a živý proces. Pro to je těžké někdy udržet a obhájit svoji vizi, protože je neustále “napadána” vnějšími okolnostmi. Z toho důvodu také mnoho výtvarníků nedokáže scénografii dělat. A já je úplně chápu.
Jaký míváš pocit na premiérách her, na jejichž realizaci ses podílel?
Premiéry nemám rád. Ani ty veleúspěšné. Nejraději bych byl doma a věnoval se jiným věcem. Třeba žehlení. Premiérou práce na inscenaci končí, začíná žít vlastním životem a už nad ní nemáte moc. A jestli se líbí nebo ne, je mi vlastně jedno. Hlavně, že jsem spokojený já.
Se kterými divadly nebo na jakých projektech teď pracuješ a co plánuješ?
Připravuji pro divadlo v Dlouhé Čechovovy Tři sestry, v Divadle Husa na Provázku začínáme zkoušet dramatizaci Čapkových povídek a v Národním divadle moravskoslezském mám rozpracované kostýmy pro Její pastorkyni.
Jaká je tvoje nejmilejší divadlení hra? A co rád čteš?
Nemám nejmilejší hru - můj oblíbený autor je Ibsen nebo Čechov.  Rád čtu historickou literaturu a literaturu faktu.
Kde se vlastně vzal tvůj vztah k módě a kdy jsi v sobě objevil chuť radit jiným, jak se lépe obléci?
To opravdu nevím. A radit nikomu moc nechci - spíš předávám informace, se kterými si každý může naložit podle uvážení.

BEZ PRÁCE NEJSOU KOLÁČE ANI KRÁSA

Jak se může člověk dobře obléci a neutratit přitom majlant – a nemuset cestovat do ciziny?
Hlavně když získá nadhled sám nad sebou, sebekriticky zhodnotí svůj vzhled a bude nosit to, co mu sluší a ne to, co je trendy. To mi přijde nejdůležitější - najít svůj styl. A ten rozhodně o penězích není. Jenom to chce nad módou přemýšlet a věnovat jí trochu času a energie, což většina lidí u nás nechce. Na to mají právo, ale bohužel i v tomto případě platí - bez práce nejsou koláče.

BALÍČEK PLNÝ MUI MUI
Je dobrý nápad nakupovat v eshopech?
Nevím, já bych si na netu nekoupil nic, ale znám plno lidí, kteří si e-nákupy pochvalují. Já si potřebuji vše zkusit a taky se bojím napodobenin a falešných výrobků. Byl jsem svědkem několika vydařených nákupů přes ebay, kdy např. mé kolegyni přišla místo kabelky Miu Miu taška Mui Mui.
Co by si měl člověk pořídit na jaro a léto 2011?
Tak asi plavky :) Ale kdybych byl žena, pořídil bych si ostře červený, žlutý nebo modrý trenčkot. A protože jsem muž, koupím si výrazně barevné kalhoty.
Kteří módní návrháři tě nejvíc okouzlují a proč? A kdo je tvůj oblíbenec z módního světa v ČR?
Těch je hodně - vedle velmi kreativních a extravagantních značek jako je Balenciaga, Dior nebo Mc Queen se mi asi nejvíc líbí návrhářské duo Viktor&Rolf, ale naprosto obdivuji Karla Lagerfelda a jeho práci pro Chanel - nadčasová klasika neustále obměňovaná a inovovaná.
Jaké sny si chceš letos splnit?
Rád bych zhubnul 10 kilo a koupil si nový koberec.
Co děláš proti šedi?
Pořád se směju a snažím se dělat si ze všeho srandu. Ale jinak: šeď - hlavně tu holubičí - mám moc rád!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.