Share |

Módní metamorfóza Kláry Vytiskové

Klára Vytisková aka Toxique. Foto Petr Klapper

Bez obav, Klára Vytisková se ráno neprobudila jako brouk. Jen s Toxique opustila načechraný obýváček a nastěhovala se do černobílého šestihranu. Změny nedoznalo pouze pódium, ale překopána od základu byla i celá image kapely, přibyly extravagantní kostýmy a hromada doplňků. Proto vás asi nepřekvapí, že tenhle rozhovor není o hudbě, ale o módě a stylu.  Přikládáme navíc i exkluzivní zvukový záznam - ZDE!

 Na začátek obligátní otázka, co děláš proti šedi?

Zrovna dneska jsem si vzala šedej svetr, vidíš. V zásadě se snažim dělat si, co chci, užívat si věci totálně a neřešit, co si kdo myslí. To je pro mě důležitý – svoboda a samozřejmě nosit nějaký barevný věci, ale to už je doplněk. Je potřeba se necejtit šedivě uvnitř.

Dneska jsi barevná jen skrytě, navenek jsi opravdu do šeda, jak tě napadla tahle kombinace?

Tenhle šedivej svetr jsem si vzala, protože tu bejvá docela chladno. Ale vzala jsem si i zlatou brož a svoje nejoblíbenější kozačky z Londýna. Ale je to spíš takovej domácí úbor, protože bydlim za rohem (rozhovor probíhal ve vinohradské kavárně Kaaba, pozn. red.). 

Takže tě nikdy nikdo nenajde doma pobíhat v nedbalkách…

Ale jo, já nosim takový pletený ponožky od babičky a legíny ze sekáče. V sekáči se totiž daj najít úplně luxusní legíny, který patří k těm dresům na kolo. A pak nosim velký trička. Doma se zas tak o  oblečení nestarám, hlavně aby to bylo pohodlný.

NÁVRAT ODPÁRANÝCH VYCPÁVEK

Máš v módě nějakou oblíbenou dekádu, která tě inspiruje?

Spojuju pátý přes devátý, ale samozřejmě hrozně mě baví první republika. Co se týká módy, hodně mě baví sedmdesátý léta, co se týká nábytku, tak spíš šedesátý. Samozřejmě se dají najít i dost dobrý osmdesátkový kusy a musím říct, že přesto, že jsem tvrdila, že si na sebe nikdy nevezmu vycpávky, už jsem pár pracně odpáraných vycpávek přišívala zpátky.

Baví tě nějaká osobnost veřejného života, která se dobře obléká? Má tady vůbec někdo vkus?

Aňa Geislerová se dobře oblíká... Ale co se kluků týče, podívejte se na klip Spell od kapely Alphabeat, protože mají úplně geniální obleky a jejich zpěvačka je taky velice šik. Kromě toho, že je to super pecka, jsou tam i skvělý kostýmy. (http://www.youtube.com/watch?v=kwH0BxtbeEA)

Co se týče image kapely Toxique, hodně jste ji obměnili. Opustili jste obliny srdcového polštářku a vyrazili na hranatou cestu, co se stalo?

Na tom jsme pracovali se studiem Najbrt a na scéně a kostýmech spolupracovala Matyna Štěpán Dworakowsky. Celý jsme to totálně předělali, já mám strašně ráda kontrasty a hodně je používám i v módě - starý, nový, lesklý matný... Když jsme přišli k Najbrtům na první schůzku, chtěli jsme právě něco hodně kontrastního k první scéně, která byla hodně oblá a barevná, tak to logicky vyšlo hranatě a černobíle.

Stage teď vypadá jak?

Máme projekční plátno ve tvaru neúplnýho trojúhelníku, na kterým se promítají takový hypnotizující obrazce. Kluci mají černobílý kostýmy. Všechno to vychází z šestihranného loga, místo křesla mám šestihranej černobílej sedák. K tomu je stojan na mikrofon se stříbrnými proužky a paraván. Je to každopádně čistší, už to není takovej nepořádek.

SILONKY A PŘIŠITÉ RUKAVICE

Pozoruhodné jsou i tvoje nové kostýmy, mě zaujal hlavně ten ve tvaru růžového kornoutu…

Dlouho jsem si zvykala na převleky, protože tyhle jsou o něco náročnější. Na každej ze čtyř kostýmů mám jiný punčocháče a musim v backstagi strašně makat, abych se stihla převlíct. Proto jsme s klukama hodně trénovali předěly písniček. Tenhle převlek je obzvlášť složitej, mám k němu extrémně tenký růžový silonky, body a ještě ten kornout, na kterej musím dávat bacha, aby držel nahoře. Tenhle kostým mám na pomalejší pasáž, na intimnější písničky.

Kterej kostým je tvůj nejoblíbenější?

Můj oblíbenej je ten poslední od mladých návrhářek z VŠUP, říkají si Obsession. Když jsem poprvý viděla jejich věci, říkala jsem si, že není možný, aby u nás vůbec někdo takový kostýmy dělal. Tohle je flitrovej overal s obrovskejma ramenama a ještě je spojenej s rukavicema. Jedinou nevýhodou je, že v nich nemůžu na nic sáhnout. Kytarista mě musí vzadu za jevištěm zapínat, protože nejsem schopna nic uchopit.

HRY NA PRINCEZNY

Kde se v tobě vlastně vzal tenhle hlad po zajímavý módě?

Vždycky jsem ráda hrabala na půdách v kostýmech po babičkách, pořád jseme si s kamarádkama hrály na princezny. Když jsme začali fungovat s Toxique, nechtěla jsem, aby to bylo obyčejný, protože k popový hudbě vždycky patří show a kostýmy. Když jsem v šestnácti znovu otevřela truhlu na princezny, zjistila jsem, že spousta věcí je použitelnejch na pódiu.

Nemohl jsem si nevšimnout, že jsi ostříhaná nakrátko, co tě vedlo k takhle radikální změně?

To byla tak trošku náhodička, protože jsem měla mít v rámci posledního turné hodně vyčesaný dlouhý vlasy. Byly to takový stavby na hlavách, který držely na drátech. Jenomže na live show to bylo skoro nepoužitelný, protože to špatně drželo při divočejším pohybu. Tak jsem říkala svý kadeřnici Petře Měchurový, že to nezvládnu, a ona říká „Tak jdi nakrátko!“ Řekla jsem si: „OK.“ Krátký vlasy jsem měla naposledy v deseti letech, hrozně mě to osvěžilo. Skončily hodiny trávený s hřebenem v ruce.

 Proč je podle tebe důležitá móda, omílá se přece, že nejdůležitější je to, co je  v nás…
Samozřejmě nejdůležitější je mít naplněnej vnitřek, vzdělávat se, číst knížky, ale stejně jako si koupíš domů hezkej stoleček, koupíš si pěkný tričko. Věci který nosíš na sobě, se ti líbí, stejně jako obrázky v galerii. Je důležitý nosit oblečení tak, aby ses v něm cejtil dobře, aby to spíš tvoji osobnost doplňovalo, než přebíjelo. Jaj, to jsou moudra!

 foto: Petr Klapper, Václav Jirásek

Pokud chcete vědět, kde Klára nakupuje, klikněte sem:http://www.protisedi.cz/article/chcete-se-oblekat-jako-klara-vytiskova-nakupujte-tam-kde-ona 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.