Share |

Moderní architektura v Praze: Danube House

foto autorka

Pojmenovat dům stojící asi padesát metrů od Vltavy po řece, která přes naše území ani neteče, se zdá na první pohled poněkud přitažené za vlasy. Na druhý pohled už to dává lepší smysl: Dunajský dům je součástí komplexu River city Praha a jsou tu i budovy pojmenované po řekách Nil a Amazon.

 

 

Danube House stojí na Rohanském ostrově a svým trojúhelníkovým tvarem s trochou dobré vůle připomínajícím příď lodi odkazuje na fakt, že v těchto místech kdysi býval největší pražský přístav.

Inspirací při návrhu designu byla mezinárodnímu týmu složenému z amerického týmu Kohn Pedersen Fox aka KPF, česká architektonické kancelář ADNS a RFR Paris i budova Chilehouse Fritze Högera, která stojí ve světoznámém přístavním městě Hamburku.

 

Nápadná budova Dunajského domu z červeného pískovce byla dokončena v roce 2003 a kromě atypického designu je charakteristická i svou snahou o co nejmenší ekologickou stopu - stavěla se s ohledem na energetickou úspornost a skutečně se podařilo vybudovat nízkoenergetickou kancelářskou budovu.

V domě funguje z technologického hlediska jedinečná klimatizace nazvaná systém zaplavovacího větrání, díky němuž se vzduch v kancelářích vymění čtyřikrát za hodinu. Takže pokud máte problémy s klimatizovanými prostory, hledejte si práci tady, v této budově zřejmě syndrom nemocných budov nehrozí!

 

V centru budovy je veřejně přístupné velmi zajímavě zpracované prosklené atrium s restauracemi, po jeho stranách se nacházejí lávky, schodiště a výtahy. I s jejich pomocí přirozeně cirkuluje po celém prostoru vzduch. I když je atrium zastřešené, díky dlažbě, přítomnosti stromů a celkovému designu máte spíš pocit, že jste ještě pořád venku.

 

Další zajímavostí vlastně už celého komplexu River City je fakt, že tři hlavní kancelářské budovy jsou navzájem propojeny tunelem, který výrazně usnadňuje logistiku i dopravní obsluhu.

Kanceláře, které jsou ve skutečnosti hlavním důvodem existence této designově zajímavé budovy, jsou umístěny na severní a východní straně objektu, a jejich celková plocha je téměř 20 000 metrů čtverečních. Kromě kanceláří samozřejmě k budově náleží i podzemní garáže.

 

Budova Danube House získala řadu mezinárodních ocenění, a to už v době existence pouhého projektu, mimo jiné za "Nejlepší kancelářský dům budoucnosti" nebo pak dokonce v roce 2005 "Cenu za dokonalost" od Urban Land Institute. Díky své barvě a výraznému designu se dokáže prosadit i v Karlíně, zaplaveném novými budovami, a při pohledu od řeky působí poměrně přirozeně. Až půjdete na procházku kolem řeky, běžte si ji prohlédnout.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.