Share |

Model Bazaar: Elegantní plán - zahrát si živě na vlastním pohřbu

foto: autorka

Bylo nám tehdy kolem patnácti, dvaceti, pivo bylo za osmnáct a dlouhovlasí kluci bez dvou za dvacet. Chodili jsme do „Emvéčka“, nosili těžký boty a všechno jsme měli těžce v paži. Od těch dob už to nějaký ten pátek je a hodně věcí se změnilo. Vlasy se zkrátily, ceny piva naopak vzrostly, z brněnského „Emvéčka“ je zase Melodka a rebelie už nemá tak ostré hroty jako dřív. Jak to souvisí s Model Bazaar? Vlastně poměrně úzce. Na Melodce se rozcvičovala snad každá brněnská kapela. Některé se časem rozpadnou, jiné v zapomnění upadnou. Ani jedna z uvedených variant naštěstí není případem Model Bazaar. V roce 2008 vznikli jako akustické trio, za krátký čas nasbírali slušnou řádku ocenění (namátkou třeba vítězství u poroty ve druhém ročníku soutěže RGM Live Space), odehráli několik koncertů ve Velké Británii, vlastním nákladem vydali debutové album A Bit, natočili pár klipů a letos vydávají druhé album Elegant Plan. Namísto otupování hrotů brousí styl. A dělají to dobře – což by byla škoda přejít bez povšimnutí, proto jsme se (nejen) na nové album členů skupiny přeptali.

Pro posluchače, kteří vás (zatím) neznají, jak byste se jako kapela představili?
Při charakteristice kapely v dobách prvního alba A Bit, ještě ve složení dvě kytary a cello, jsme vycházeli z grafiky jejího obalu. Náš slogan byl: „Vychutnejte si silnou akustickou kávu“. Dnes, v době, kdy vychází již plně kapelový Elegant plan říkáme: „Nasadíme vám elegantní akustickou kravatu“

Na co se můžeme na nové desce těšit?
Deska je nejen plná muzikantského srdíčka, ale i jater. Ne, vážně. Témata jsou různá. Když popustím uzdu fantazii: „Je to elegantní plán, jak najít růži v mechu, jak ukonejšit bdící a na druhého čekající,  jak neumrznout v pekle,  poslat dopis v lahvi a opustit to vzteklé, jak najít v nudlích sebe a nejíst nikdy sám,  jak spojit háček v očko a vytvořit si plán…  Jak se nestát albem posledním." Obecně je velmi odlišná od té první. Přibyla rytmika, jsme starší a hlavně nad vším držel ochrannou ruku velký ČIKINA BOBINA!!!

S novým albem musela být spousta práce. Jak se člověk cítí, když už je hotovo?
Je to, jako když předáte dítě na víkend babičce. Odpočnete si, ale v neděli už se zatraceně stýská.

Nová deska musí být samozřejmě náležitě pokřtěna. Co k příležitosti křtu plánujete?
Křest se bude konat 17. 4. v brněnském klubu Metro. Hudebním hostem budou Goodfellas. Přítomní budou zástupci firmy RGM Entertainment, u které album vychází. Blíží se Vánoce (vyděšený pohled redaktora – pozn. red.), tak budou připraveny i nějaké suvenýry. Chystáme také živou premiéru mimořádně originálního videoklipu k písni Goog in the mirror. A jelikož to bude večer přízemně elegantní, chtěli bychom poprosit potenciální návštěvníky, aby se vybičovali a přišli v co nejoriginálnější kravatě. No a nebude chybět respektovaná osobnost, ale to už bude překvápko.

Proč zrovna Elegant Plan?
Elegant plan je důkaz toho, jak nezanedbatelné je podvědomí. V době, kdy jsme hledali příhodný název, se mi vybavil příběh našeho kamaráda, výborného grafika Adama Hrubého, který nám dělal obaly k EP a prvnímu CD. Kromě toho, že je talentovaný grafik, je i pečlivý organizátor svého zevnějšku. Na jedné silvestrovské párty se velmi nešikovně zřítil mezi chlebíčky a poté, co se opět usadil na židli a elegantně přehodil střevíc přes střevíc, si okolí všimlo, že má na podrážce přilepené něco, co rozbořilo veškeré dosavadní pořádky. A to je přesně to, co má deska v plánu. Nebořit, ale hledat stávající a dávat je do nápaditých souvislostí.

Jak Model Bazaar vznikli?
Pěkně!!!

Začínali jste v poněkud „úspornějším“ složení, jenom dvě kytary a violoncello – co vás vedlo k rozšíření vašich řad?
Tak to na nás nějak přišlo, jako věci přichází. Navíc, když v době, kdy jen uvažujete o tom, že druhá deska bude s bicíma a basou a druhý den vám napíše perfektní bubeník a má k sobě i basáka, tak už začnete věřit v magickou sílu magnetických náramků. Druhou desku ve třech už by bylo těžké odlišit od té první, snad jen za účasti zástupu hostů, a to jsme nechtěli.

Když se řekne akustická hudba, pro spoustu lidí je to synonymum jakési komorní, křehké, až intimní atmosféry. Přiřadili byste se do této „škatulky“?
Ano, i toto umíme …

Jaké byly vaše hudební začátky? Kdy jste se začali o hudbu víc zajímat? Co vás k hudbě vlastně přivedlo?
Radši nebudu mluvit za ostatní, abych nedostal kravatu. Za můj hudební začátek může dorostenecký oddíl Zbrojovky Brno, za který jsem jako mladý jinoch chytal. Jelikož nebylo celý zápas do čeho píchnout, tak jsem si pro sebe broukal fotbalové hity a chlapík, co šel okolo brány, mi řekl, že bych měl začít zpívat… Tak jsem začal dělat muziku. Pravda je ale taková, že jsem spíš zahříval lavičku.

První album, co jste poslouchali, a vrylo se vám do paměti?
Zelená je tráva…

Kdo jsou vlastně Model Bazaar „v civilu“?
Dáma na mateřské, pedagog, designér, zastřihávač živých plotů a basák.

Otázka jen pro Soňu – jak se ti funguje mezi samými muži? Hýčkají si tě?
Funguje se skvěle, určitě lépe než mezi samými ženami, neměnila bych.

Brněnská Melodka, respektive klub MV, je, co se brněnské hudební scény týče, celkem klíčovým místem. Jaký odtamtud máte nejlepší zážitek?
Nejkrásnější zážitek z Melodky je úsměv Jiřího Rolfa Randuly!

Bez ohledu na možnosti časoprostoru, kde/kdy by bylo vaším největším přáním si zahrát?
Měl bych eminentní zájem si živě zahrát na svém vlastním pohřbu!

Odkud čerpáte inspiraci?
Dříve jsme se snažili dostat za hranice Vesmíru, teď se snažíme dostat za hranice katastru obce Neslovice. Hledáme krásu v běžných věcech.

Co chystáte do budoucna?
Chystáme podpořit desku zajímavými koncerty a festivaly. Konkrétní informace jsou dostupné na www.modelbazaar.com a www.youtube.com/modelbazaartheband. Řešíme k této příležitosti i nový web a… ale to je překvapení. Ovšem bude to velké a… ELEGANTNÍ!

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.