Share |

Moc, manipulace, šílenství - Mezipatra startují už dnes večer v Lucerně

repro k akci

Už jen několik hodin dělí 13. Queer filmový festival Mezipatra od slavnostního zahájení, které proběhne 8. listopadu ve 20 hodin v pražském kině Lucerna. Ceremoniál bude moderovat herečka Irena Kristeková, která působí v Národním divadle, Švandově divadle či MeetFactory. Diváky ceremoniálu čeká řada překvapení i neotřelý program.

To samé slibuje i zakončení Mezipater, které je naplánované na 14. listopad ve 20 hodin také v Lucerně. Diváky tentokrát provede známá zpěvačka kapely Toxique a „česká Amy Winehouse“ Klára Vytisková. Tím ale Mezipatra nekončí. Po pražské „štaci“ se festival přesune do Brna. Kde si jej diváci užijí od 16. do 22. listopadu. Oficiální ozvěny pak proběhnou v Olomouci (22.11. až 24.11.) a v Ostravě (20.11. až 24.11.)

Mezipatra letos nesou téma Moc, manipulace, šílenství a znovu lákají na bohatý program, který nečítá jen projekce a předpremiéry očekávaných filmů. Snímků bude více než sto a představí se v několika sekcích. Ceny udělí dvě mezinárodní poroty, ve kterých zasedne držitel Ceny Jindřicha Chalupeckého Mark Ther či kočující filmová kritička Cerice Howard. Připraveno je i divácké hlasování, cenu diváků dostane vítězný film v Brně. Vizuální tvář letošní přehlídky obstarali proslulí designéři a držitelé Czech Grand Design Zdeněk Vacek a Daniel Pošta.

„Letos si při sledování filmu budeme častěji než kdy jindy klást otázku: co bych v takové situaci dělal já? Kdybych měl smrtelnou chorobu a vláda mi říkala, že jako deviant si zasloužím zemřít. Kdyby mého spolužáka zavřeli do převýchovného Tábora. Kdyby mého kluka zavřeli do basy. Kdyby největší noviny otiskovaly fotky homosexuálů s výzvou je věšet,“ nastiňuje letošní program ředitel Mezipater Aleš Rumpel.

Mezi nejočekávanější filmy letošních Mezipater patří opus Xaviera Dolana Laurence Anyways, neodolatelná komedie Místy oblačno či strhující dokument o boji proti AIDS Jak přežít mor. Představí se ale i hity ze světových festivalů – film Neodcházej, který sbírá nadšené recenze po celé zeměkouli či vztahové drama Za zdmi. S filmem Jak přežít mor dorazí jeden z nejlepších amerických novinářů David France, pro kterého je „Mor“ celovečerním debutem. Sugestivní, drásavý a neotřelý dokument se vrací do 80. let, kdy „neznámá nemoc začne kosit zejména mladé muže jako mor“.

Doprovodný program čítá divadelní performance, přednášky i opulentní parties. Tou největší je Paris Burns v Paláci Illusion, která začne 10. listopadu ve 21 hodin. Témata? Swag, DIY a hlavně Vogue od Madonny.  Další informace naleznete na mezipatra.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.