Share |

Mladí zvou do Prahy pamětníky poválečného odsunu

foto: Smíření 2016

Začátkem listopadu několik mladých lidí ve spolupráci s organizacemi Antikomplex a Sdružení Ackermann-Gemeinde pořádají projekt Smíření 2016 pro pamětníky poválečného odsunu a jejich potomky, stejně jako pro českou veřejnost, která může dorazit na koncert s výtvarnou instalací, výstavu nebo debatu. Nyní spustili crowdfundingovou kampaň na portálu Hithit, aby mohli do Prahy pozvat co nejvíce pamětníků. I vy můžete přispět.
 
Před rokem se na organizace Antikomplex a Sdružení Ackermann-Gemeinde, které se zabývají tématem česko-německých vztahů, obrátilo několik mladých lidí s nápadem, že by chtěli udělat vstřícné gesto a pozvat několik desítek pamětníků poválečného odsunu do Prahy na koncert a výstavu. Vznikl tak projekt Smíření 2016, jemuž udělili záštitu ministr kultury Daniel Herman a starosta Prahy 7 Jan Čižinský, v rámci kterého se i vy můžete s pamětníky setkat.
 
„S pamětníky vysídlení jsem se setkala před šesti lety během studijního pobytu v Drážďanech. Hodně mi jejich vzpomínky ležely v hlavě a dodnes s nimi udržuji přátelské kontakty,“ říká jedna z iniciátorek projektu Vlaďka Vojtíšková. Její bývalou spolužačku a spolukoordinátorku Hanu Špirkovou k tématu zase váže rodinná historie – poválečný odsun se dotkl jejích předků na Lounsku. „Mrzí mě, že já, ač jsem vlastně potomek sudetských Němců, ani neumím německy,“ říká Hana Špirková.
 
Projekt Smíření 2016 se skládá ze tří částí:
1.      Koncertu smíření s autorskou skladbou skladatelky Elišky Cílkové, nositelky AHUV prize pro skladatele do 30 let a výtvarnou instalací akademické sochařky Josefíny Jonášové, nositelky Ceny rektora AVU, který proběhne v sobotu 5. 11. od 19:30 v kostele sv. Antonína na Praze 7. Koncertu smíření se zúčastní i samotní vysídlení nebo jejich potomci, kterým organizátoři projektu proplatí ubytování v Praze.
 
2.      Panelové výstavy Pod jednou střechou, kterou připravuje sdružení Antikomplex, a která bude v listopadu k vidění v Národní technické knihovně na Praze 6. Následně bude putovat po českých městech. Výstava ukazuje osudy a pohledy 14 rodin - 7 rodin, které byly po válce vysídleny ze svých domovů a 7 rodin, které nyní v domech žijí a s vysídlenými se stýkají. Některé z těchto osudů zazní i v pořadu Příběhy 20. století na Českém rozhlase.   
 
3.      Doprovodné debaty, která se uskuteční ve středu 2. 11. ve večerních hodinách v kině BIO OKO na Praze 7, vystoupí na ní starosta Prahy 7 a učitel dějepisu Jan Čižinský, režisér David Vondráček a další historici.
 
Organizátoři nyní na projekt vybírají peníze na crowdfundingovém portále Hithit:
Projekt je unikátní díky tomu, že do Prahy přizve samotné pamětníky vysídlení a uhradí jim náklady - půjde tedy o viditelné gesto smíření - a také proto, že českému publiku tak nabídne možnost se s těmito pamětníky fyzicky setkat (vzhledem k jejich vysokému věku jde o jednu z posledních takových příležitostí). Organizátoři nyní na projekt vybírají peníze na crowdfundingovém portále Hithit:  „Na projekt nám přispívá Česko-německý fond budoucnost, Nadace Hannse Seidela, Praha 7 a bavorské Ministerstvo práce, sociálních věcí, rodiny a integrace. My se však chceme obrátit především na individuální dárce z České republiky – lidé to mohou brát jako takové osobní vyrovnání se s vysídlenými,“ myslí si Vlaďka Vojtíšková.
V roce 2016 si připomínáme 70. leté výročí konce konce tzv. „odsunu“, tedy vysídlení německy mluvícího obyvatelstva z území Československa. Během tohoto vysídlení bylo na mnohých nevinných spácháno násilí, které v důsledku tzv. amnestijního zákona 115/1946 Sb. nebylo nikdy potrestáno.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.