Share |

Min Tanaka připravuje pro Divadlo Archa nové představení

Japonský tanečník Min Tanaka připravuje pro Divadlo Archa nové představení s osmi performerkami nazvané A Body (Tělo). Po dlouhé době opět spolupracuje s evropskými umělci, které si vybral během prosincového konkurzu. Nový projekt Tanaka věnuje autenticitě těla jako nástroje mezilidské komunikace. Premiérovou sérii uvede Archa 19., 22. a 23. června.
Brzy pro vás budeme mít soutěž o volné vstupy.
 
Min Tanaka a spol. – A Body
19., 22. a 23. června, 20.00 Divadlo Archa
 
 
V nové choreografii se Tanaka vrací do prehistorie. Do časů, kdy lidé nepoužívali jazyk a neměli jiný nástroj komunikace. Z potřeby komunikovat s ostatními lidmi a s okolní přírodou tak vznikl tanec. Tento tanec zůstal zakódovaný v lidských tělech jako kód pravdivého vztahu. „V představení A Body figuruje bezejmenné tělo jako nástroj komunikace, jako znak přináležitosti k lidskému druhu“, říká letos dvaasedmdesátiletý Tanaka. On sám se na scéně objeví společně s osmi performerkami. Mezinárodní obsazení vzešlo z konkurzu, který se odehrál v prosinci loňského roku v Praze. Ženskou převahu označuje Tanaka spíše za náhodu, která přinesla silné téma.
 
„Stále žijeme ve společnosti, která je řízena muži. Kdysi existovala společenství, kde tomu bylo naopak. Díváme se zpět a ptáme se, co se to stalo s našimi těly? Ve válkách byly a jsou ženy vždy obětmi. Vojáci jsou většinou muži a plní rozkazy velitelů. Ženy zůstávají doma a musí existenční situaci řešit samy. Muži - vojáci jsou posíláni na smrt, ženy musí projevit svou trpělivost. Jsou zodpovědné za přežití, za zachování rodu. Naše historie je založena na podřizování si lidských těl, zabíjení, nenávisti. Naše existence je vždy spojena s tělem. Tělo je život. Je pravdou samo o sobě“, řekl na úvod zkoušek Tanaka. 
 
 
A Body
Koncept, scénografie a režie: Min Tanaka
Dramaturgie: Ondřej Hrab
Hudba a zvuková instalace: Nao Nishihara and Jan Burian
Světelný design: Pavel Kotlík
Vytvořili a tančí: Ana Leonor Ladas (Portugalsko), Grete Smitaite (Litva), Katarina Kadijevic (Česká republika), Nella Turkki (Finsko), Rin Ishihara (Japonsko), Tereza Krejčová (Česká republika), Věra Ondrašíková (Česká republika), Zuzana Pitterová (Česká republika) a Min Tanaka (Japonsko).
Premiérová představení 19., 22. a 23. června 2017 v Divadle Archa


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.