Share |

Miloš Forman převzal záštitu nad letošními Cenami Paměti národa v Národním

pozvánka

Ve středu 12. prosince v Národním divadle zasyčí pára a vlaky příběhů zastaví před publikem 3. ročníku udílení Cen Paměti národa. Letošní slavnostní udílení v přímém přenosu ČT a ČRo se ponese v atmosféře železničního nádraží, prozrazuje Matěj Forman, který večer připravuje pod záštitou svého otce Miloše Formana.

Kdo cenu letos převezme? To zatím organizátoři z Post Bellum tají. Odkazují na osm nominovaných, kterým stovky lidí píší své vzkazy na www.cenypametinaroda.cz. Tady naleznete portréty Josefa Holce, válečného hrdiny a bývalého politického vězně, tří žen, které přežily holocaust Evy Roubíčkové, Ilsy Maierové, Markéty Novákové, bývalého vězně komunistických kriminálů Leopolda Färbera, někdejšího agenta chodce Františka Zahrádky, bývalé politické vězeňkyně Heleny Šidákové a disidenta Františka Stárka. Tito nominovaní vyprávěli své životní příběhy dokumentaristům z Post Bellum, které se podílí na známém rozhlasovém cyklu dokumentů Příběhy 20. století. Celoživotní vzpomínky pamětníků jsou uložené spolu se stovkami dalších na portálu Paměti národa.  

„Tato cena není ohodnocením výkonu a schopností, ale poděkováním lidem, kteří se o svůj příběh podělili. A zároveň upozornění, že takoví lidé a takové příběhy tu s námi jsou. Proč jsme zvolili téma železničního nádraží? Vlaky a nádraží - to jsou cesty a to jsou místa a křižovatky setkání i míjení. Vlak veze s lidmi i jejich příběhy. Vyjíždí odněkud a směřuje někam. Má řád, zná směr, ale výluka je možná. Nádraží žije mnoha příběhy, třeba je jen nevidíme. Vlaky přijíždějí i odjíždějí, lidé se loučí i setkávají.     Stanice Národní Divadlo - to není cíl, ale nečekaná destinace těchto vzácných vlaků, příběhů a lidí. Potvrzení, že ne všem jsou příběhy lhostejné, tím spíš, že v jejich vyprávění a s jejich hrdiny, ožívá dnes navzdory všemu i naděje, že "čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou prázdná slova“, říká Matěj Forman.      

Ceny udílí Post Bellum se svými partnery Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů.

Více na: www.cenypametinaroda.cz

Osobnosti letos nominované na Cenu Paměti národa:

Helena Šidáková (nar. 1925)
Ani přes nelidské mučení neprozradila svého manžela, s kterým chtěla utéct za svobodou, a dostala za to 12 let. Odseděla si 6 let, než dostala amnestii pro matky s dětmi. Na setkání s manželem čekala celých 14 let.

František Zahrádka (nar. 1930)
Od dětství životem školený dobrodruh, skaut, účastník protikomunistického odboje. Agent chodec, jenž převedl jedenáct lidí do svobodného světa. Zajat, mučen a v roce 1949 komunisty odsouzen na 20 let těžkého žaláře.

Leopold Färber zvaný Hurvínek (nar. 1928)
Partyzánská spojka, demokrat a skaut vedl odbojovou činnost během války a pokračoval v ní i po roce 1948. Vězněn osm let v komunistickém kriminálu.

Markéta (Margit) Nováková (nar. 1922) a Ilsa Maierová (nar. 1922)
Židovské dívky, které v Terezíně dobrovolně nastoupili do transportu, aby následovali své muže do Osvětimi.

Eva Roubíčková (nar. 1921)
Byla mezi prvními transporty do Terezína. Během 4 let věznění si vedla deník, který objevily její děti po mnoha letech.

Josef Holec (nar. 1918)
Sloužil v Rudé armádě, zajali ho vojáci wehrmachtu, bojoval v československé brigádě na východní frontě, po válce ho zavřeli komunisté.

František „Čuňas“ Stárek (nar. 1952)
Mánička „Čuňas“ dráždila režim hárem, koncerty i vydáváním samizdatu. Hlavní postava českého undergroundu 70 a 80. let. Třikrát vězněn komunisty, propuštěn byl až v listopadu 1989.

Ceny Paměti národa, letos třetí ročník, jsou občanským poděkováním osobnostem, které „ve svém životě prokázali, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou prázdná slova“. Letošní ročník proběhne 12. prosince v Národním divadle ve 21 hodin, večer připravuje Matěj Forman s týmem spolupracovníků a s podporou a záštitou svého bratra Petra Formana a otce Miloše Formana. Loňský a předloňský ročník vedli režiséři Jan Svěrák a Václav Marhoul.

Paměť národa je internetový archivní portál shromažďující vzpomínky pamětníků z celého světa. Portál vybudovaly organizace Post Bellum, Český rozhlas a Ústav pro studium totalitních režimů.

Post Bellum je nezisková organizace, která od roku 2001 sbírá vzpomínky pamětníků. Podílí se na rozhlasovém dokumentárním cyklu Příběhy 20. století a s partnery ČRo a ÚSTR vede internetový archiv Paměť národa. Pořádá výstavy (např. My jsme to nevzdali, Koncentrační tábor k výročí Heydrichiády), vydává knihy (např. komiks Ještě jsme ve válce), vytváří mobilní aplikace (např. mapová Paměť národa), a mnoho dalšího.  


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.