Share |

MFF Antropofest 2017 začne 27. ledna v Kině Pilotů

foto: pořadatel akce

Mezinárodní filmový festival Antropofest přináší do Prahy již poosmé unikátní snímky s antropologickou tematikou. Během dvou festivalových dní (pátek 27., sobota 28. ledna 2017) bude promítnuto celkem 18 filmů natočených antropology v různých částech světa, například v Iráku, Íránu, Guineji, Mexiku, Nepálu, Rusku, Jižní Africe či ve Velké Británii. Chybět nebudou snímky českých tvůrců. Filmy - některé z nich ověnčené festivalovými cenami, jiné festival uvede ve světové premiéře – doprovodí diskuze s českými i zahraničními autory a odborníky.

„Novinkou letošního ročníku jsou nové prostory Kina Pilotů v pražských Vršovicích, kde se festival koná poprvé. Díky dvěma sálům, kterými kino disponuje, jsme si tak mohli dovolit změnit dramaturgii festivalu. Divákům proto nabízíme více filmů a také více panelových debat s odborníky“ říká ředitelka Antropofestu Štěpánka Proučilová.
 
Festival v pátek 27. ledna zahájí aktuální snímek irácké antropoložky Lany Askari s názvem Bridge to Kobane. Film rozvíjí témata migrace, hranic a vyhlídek na budoucnost v období krize syrských Kurdů.
 
Ve světové premiéře uvede festival film českých tvůrců Iva Bystřičana a Michala Pavláska Masa, zachycující problematiku migrace a uprchlíků na pobřeží Peloponéského poloostrova. Páteční večer bude věnován diskusi s názvem Etnografie-film-dokumet. Moderátor debaty Michal Pavlásek se se svými hosty Ivo Bystřičanem a Jaroslavou Panákovou pokusí přiblížit specifika a pozadí vizuální antropologie a dokumentaristiky, artikulovat možné vzájemné zdroje inspirace a uvažovat možnosti a formy spolupráce.
 
Sobota 28. ledna přinese snímek ruských antropologů Jevgenije Aleksandrova a Eleny Danilko, kteří svůj film Haying time přijedou osobně představit. Snímek se věnuje starověrcům ze severního Uralu. Dalším snímkem, který osobně představí jeho autor, je Tama Guan – The Copper Village. Frode Storaas, norský antropolog, ve svém filmu mapuje fenomén těžby mědi v jedné z nepálských vesnic.

V posledním snímku sobotního večera Sacred Water, režiséra Oliviera Jourdaina,  se diváci ponoří do současné Rwandy, která tím nejintimnějším způsobem znovu objevuje své tradice: skrze ženskou rozkoš.

Sobotní panelová diskuse nese název Etno-film: Mezi tradicí a experimentem. Zahraniční hosté festivalu budou diskutovat o významu záchranné antropologie pro současný etnofilm, o specifičnosti „severské“ filmové školy a o přitažlivosti práce mimo zavedené hranice.  
 
ANTROPOFEST je mezinárodní festival filmů se sociálně antropologickou tématikou. Jeho cílem je nabídnout laické i odborné veřejnosti filmy českých a zahraničních antropologů, které v České republice v podstatě nelze zhlédnout. Prostřednictvím těchto specifických dokumentů můžeme společně poznávat život nejrůznějších lidských společenství, sociálních skupin či jedinců z celého světa ANTROPOFEST je organizován stejnojmenným spolkem založeným v květnu 2010 absolventy studijního oboru sociální antropologie. Festival a veškeré dění kolem něj zajišťujeme zcela na dobrovolnické bázi.
 
Kino Pilotů, Donská 19, Praha 10 - Vršovice, v pátek 27. 1. a v sobotu 28. 1., více informací a podrobný program najdete na www.antropofest.cz nebo www.kinopilotu.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.