Share |

Mezipatra začínají za měsíc brazilskou romancí V jeho očích

foto: pořadatel akce

15. ročník Queer filmového festivalu Mezipatra začne 6. listopadu v pražském kině Lucerna projekcí brazilského romantického dramatu V jeho očích (The Way He Looks), které na letošním festivalu Berlinale získalo prestižní Teddy Award. Teď bude bojovat o Oscara. Festival uspořádá i druhou projekci tohoto snímku, která bude přístupná zrakově handicapovaným divákům. Dění na plátně totiž doprovodí hlasový komentář. Projekci zaštítil projekt Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu. Mezipatra v Praze potrvají až do 13. listopadu. Kromě celovečerních filmů, dokumentů a retrospektiv se mohou diváci těšit i na tematické diskuze.
 
Prvním filmem, který uvidíte na 15. ročníku Queer filmového festivalu Mezipatra, bude brazilské romantické drama V jeho očích, které učarovalo programovému týmu na letošním festivalu Berlinale. Dílo režiséra Daniela Ribeira na přehlídce získalo prestižní Teddy Award, tedy ocenění pro nejlepší film festivalu s LGBT tematikou. Film byl favoritem i programové ředitelky Lucie Kajánkové, která v Berlíně zasedla v porotě Teddy Award: „Jedná se o skvěle napsaný debut s úžasnými hereckými výkony, kamerou i hudbou, který skutečně má co říct o dospívání. A také dává nový význam známému rčení, že láska je slepá.“
 
V jeho očích vypráví o zrakově handicapovaném teenagerovi Leonardovi, který tráví veškerý čas buď ve škole, nebo s nejlepší kamarádkou. Úzkostliví rodiče ho totiž nepouštějí nikam samotného. Do třídy ale přichází nový kluk, který se moc líbí Leonardovi i jeho kamarádce. Jak tahle sladká teen romance dopadne?
 
Film, který je oficiálním kandidátem Brazílie na Oscara za nejlepší cizojazyčný film, uvedou Mezipatra v české premiéře. Kromě zahajovací projekce festivalu proběhnou ještě dvě další. Velmi zajímavé bude uvedení filmu pro zrakově postižené diváky, doplněno o speciální audio komentář. Ostatní diváci si mohou u vchodu do kina zapůjčit šátek na oči a zažít tak návštěvu kina jako nevidomí.
 
Veřejnost mívá sklon pohlížet na lidi se zrakovým handicapem pouze v kontextu jejich postižení.  Zapomínáme, že jsou to lidé s bohatým životem a řadou tužeb, včetně těch sexuálních. Jsme rádi, že se Mezipatra snaží bořit tabu o sexualitě nevidomých, třeba filmem navrženým do nominací na Oscara,“ řekl Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu.
 
Kromě exkluzivních předpremiér, desítek filmů z celého světa v české premiéře, dokumentů i retrospektiv, které už zanedlouho představíme, se mohou návštěvníci pražské části Mezipater těšit i na tematické diskuze. V pátek 7. listopadu v 16 hodin začne v Galerii Langhans přednáška ředitele Mezipater Aleše Rumpela o upírech v popkultuře a jejich blízkosti k dobovému vnímání (homo)sexuality. Den poté na tomtéž místě a ve stejný čas představí Lucia Kajánková téma českého queer filmu. Jak snímky typu Zakázané uvolnění či Líbánky pracují s queer motivy? Stvrzují nebo naopak vyvrací genderové stereotypy? Poslední debatu v neděli 9. listopadu spoluorganizuje platforma Proud. Otevře téma gay manželství a zeptá se, proč registrované partnerství je/není manželstvím. Hosté budou člen PROUDu, sociolog Zdeněk Sloboda a mluvčí Queer Leaders Forum Romana Schlesinger. Začátek je v 15 hodin.
 
15. ročník Queer filmového festivalu Mezipatra se koná od 6. do 13. listopadu v Praze a od 15. do 22. listopadu v Brně.
 
www.mezipatra.cz
www.facebook.com/mezipatra


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.