Share |

Mezipatra odhalila program, evropská dramata i Bruce LaBruce.

foto: pořadatel akce

Queer filmový festival Mezipatra dnes na webových stránkách zveřejnil program letošního sedmnáctého ročníku. Odstartoval také předprodej vstupenek na slavnostní zahájení a na všechny ostatní projekce. Celkem letos festival uvede čtyřiašedesát hraných i dokumentárních snímků; deset z nich bude soutěžit o hlavní cenu za nejlepší celovečerní film.
 
"Jak hrané, tak dokumentární filmy, které letos uvádíme, dokazují, že téma letošního festivalu – Hranice volnosti – není pouze aktuální, je zejména všudypřítomné a nadčasové,"myslí si  programová koordinátorka festivalu Sandra Hezinová. "Převažující počet evropských titulů v soutěži celovečerních filmů navíc dokazuje, nakolik výrazné a pozoruhodné snímky se v tomto a minulém roce v dané provenienci urodily. Výběr je vskutku rozmanitý a prezentuje ty nejdůležitější queer snímky z předních festivalů," dodává.
 
ZNĚLKA LETOŠNÍHO ROČNÍKU ZDE.
 
Hlavní soutěž plná lákadel
 
Pražskou část festivalu zahájí 3. listopadu rakouské drama Kocour (Kater), vítěz Teddy Award za nejlepší hraný film z letošního Berlinale. Intimní studie rozkládajícího se vztahu se opírá o vynikající herecké výkony Casta Lukase Turtura a Philippa Hochmaira v hlavních rolích. Režisér Händl Klaus, který je známý i jako herec, prozaik a autor rozhlasových či divadelních her, bude jedním z hostů letošních Mezipater.
 
"Kocour je jedním z nejsilnějších filmů, které sezóna přinesla. O zařazení oceňovaného dramatu jsme byli ihned přesvědčeni, jeho nezpochybnitelné kvality a vazba na téma pak byly jasným důvodem, proč jsme se jím rozhodli ročník odstartovat,"vysvětluje Sandra Hezinová.
 
Mezi velké taháky letošního programu patří snímek kanadského režiséra Xaviera Dolana Je to jen konec světa (Juste la fin du monde), který si odvezl Velkou cenu poroty z letošního MFF v Cannes. Komorní drama o návratu úspěšného spisovatele do rodného domu staví na Dolanově svébytné poetice i na excelentních výkonech pětice protagonistů: herců Gasparda Ulliela, Vincenta Cassela, Nathalie Baye, Marion Cotillard a Léy Seydoux.
 
To nejlepší z Evropy
 
Výrazná díla současné evropské kinematografie zastupuje v soutěži mimo jiné francouzský film Stát pevně (Rester vertical). Snímek režiséra Alana Guiraudieho (jeho Neznámý od jezera slavil úspěch na předloňských Mezipatrech) v sobě mísí atmosféru legend a bájí, nečekané dějové zvraty a explicitní pohled na sexualitu, která není spoutaná konvencemi.
 
Snímek Ornitolog (O Ornitólogo) vznikl v koprodukci Portugalska, Francie a Brazílie a je dílem uznávaného režiséra Joãa Pedra Rodriguese. Vizionářská, kinematograficky uchvacující esej  sleduje cestu ornitologa Fernanda divokou portugalskou přírodou; pracuje při tom s homoerotickými prvky i s katolickou symbolikou a referencemi na životy svatých. Porota na MFF v Locarnu film letos ocenila cenou za nejlepší režii.
 
Coming-of-age trochu jinak
 
Italskou kinematografii letos v soutěži zastoupí Arianna – snímek zasazený do fotogenického okolí jezera Bolsena, který sleduje pátrání mladé dívky po tajemstvích její minulosti a po vlastní identitě. Režisér Carlo Lavagna do hlavní role svého celovečerního debutu obsadil začínající herečku Ondinu Quadriu; za ztvárnění intersexuální Arianny ji loni ocenila porota na MFF v Benátkách.
 
Kim, Momo a Bella jsou tři nejlepší kamarádky, které ve škole čelí šikaně; útěchou jim jsou schůzky ve skleníku, kde pěstují květiny. Když jednoho dne ze záhadného semínka vyroste zvláštní rostlina, zjistí, že její nektar je dokáže proměnit v chlapce. Kouzlo však může trvat jen jednu noc a Kim zjišťuje, že tak krátká dobanestačí... Pohádka pro dospělé Kluci (Pojkarna) švédské režisérky Alexandry-Therese Keining je neotřelým pojetím klasického příběhu o dospívání a hledání identity.
 
Tématu dospívání se věnuje také izraelská romance Barash, jejíž hrdince Naamě se díky stylové a provokativní spolužačce Daně obrátí život naruby. Bezprostřední a svěží snímek sleduje příběh první lásky, sexuálních zážitků a drogových večírků na pozadí izraelské reality, ke které patří kupříkladu útěky z povinné vojny. Mezipatra letos navštíví jak režisérka Michal Vinik, tak autorka hudby Daphna Keenan.
 
Amerika na tři způsoby
 
Jihoamerickou kinematografii v hlavní soutěži reprezentuje chilské drama Nikdy nebudeš sám (Nunca vas a estar solo), které sleduje příběh Juana – neambiciózního, ale pracovitého muže, kterému šanci na povýšení zhatí brutální útok na jeho syna Pabla. Vyrovnává se jak se samotným napadením vlastního dítěte, tak se synovou homosexualitou, na kterou chilská společnost stále ještě nahlíží problematicky. Filmový debut populárního hudebníka Alexe Anwandtera inspirovaný skutečným příběhem letos získal Zvláštní uznání poroty Teddy Award na Berlinale.
 
Ani letos v programu nechybí divácky oblíbené filmy z americké nezávislé produkce. Lovesong režisérky So Yong Kim je romantické drama, které sleduje vztah dvou kamarádek – mladé venkovské matky Sarah a impulzivní Mindy. Film uvedený na letošním MFF v Sundance si tamní publikum získal poetickým vizuálním stylem i hereckými výkony Riley Keough a Jeny Malone.
 
Svůj celovečerní debut uvedl v Sundanceostřílený režisér Chris Kelly, který pracuje mimo jiné jako supervizor v show Saturday Night Live a je výkonným producentem sitcomu Broad City. V částečně autobiografické dramedii My ostatní (Other People) sleduje scenáristu Davida, který se vrací z New Yorku do rodného Sacramenta, aby se staral o matku Joanne (Molly Shannon), která je v terminálním stadiu rakoviny. Vyhýbá se přitom klišé a tragické scény koření černým humorem.
 
Čtyřikrát retro
 
Retrospektivní sekce festivalu tradičně vrací do kin snímky, které pomohly psát historii queer kinematografie. Nejstarším z nich je letos Obět (Victim) z roku 1961. Noirové sociální drama britského režiséra Basila Deardena sleduje ženatého advokáta, jenž na vlastní pěst pátrá po okolnostech smrti mladíka, se kterým měl dříve tajný poměr. Ve své době kontroverzní dílo bylo v USA zakázané, ve Velké Británii naopak dopomohlo k dekriminalizaci homosexuality.
 
Devadesátá léta zastupují hned dva snímky. Jahody a čokoláda (Fresa y chocolate) kubánských režisérů Tomáse Gutiérreze Aley a Juana Carlose Tabía zachycuje nezvyklé přátelství dvou mužů – pro komunistický režim zapáleného studenta Diega a homosexuálního disidenta Davida. Film byl uveden v roce 1993 a vysloužil si nominaci na Oscara za nejlepší zahraniční snímek.
 
Aimée a Jaguár (Aimée & Jaguar)z roku 1999 byl druhým celovečerním filmem německého režiséra Maxe Färberböcka. Jedná se o adaptaci úspěšného románu Ericy Fisher, která vycházela ze skutečného příběhu o zakázané lásce židovské odbojářky a manželky nacistického důstojníka v době druhé světové války. Výpravný snímek ve své době slavil úspěch na Berlinale, byl nominovaný na Zlatý glóbus i na Oscara za nejlepší zahraniční film.
 
Retrospektivní část uzavírá patnáct let starý snímek Johna Camerona Mitchella Hedwiga a Angry Inch (Hedwig and the Angry Inch). Adaptace úspěšného muzikálu o rockové hvězdě z východního Německa, která popírá tradiční kategorie genderu, se stala stejným kultem jako předloha. V hlavní roli exceluje sám režisér, milence Hedwigy, rockera Tommyho, ztvárnil začínající Michael Pitt.
 
Zvláštní uvedení
 
Snímek Hustler White (1996) natočil legendární kanadský režisér a fotograf Bruce LaBruce, který je klíčovým hostem letošních Mezipater a jedním z porotců hlavní soutěže, a to společně s americkým režisérem Rickem Castrem. Film, který kombinuje explicitní sexuální scény a brakovou estetiku s postupy New Queer Cinema a amerického nezávislého filmu, je nadčasovou satirou o světě mužské prostituce a hollywoodského pornoprůmyslu.
 
Předprodej vstupenekna pokladnách kin či online, více informací na webu festivalu.
 
Praha 3. – 10. 11.
Brno 11. – 18. 11.
regiony: Olomouc 22. – 26. 11., Hradec Králové 8. – 9. 12.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.