Share |

Mezinárodní výstava na pouhých pět dní zabydlí prostory bývalých městských lázní na Bubenské 1

Editions of Light vol. II
Orco – Bubenská 1 – prostor bývalých lázní
Kurátoři výstavy: Marie Vítková, Pavel Kubesa, Jakub Pešek
20. 10. – 25. 10. 2015
Vernisáž: 20. 10. 2015, 19:00
 
Umělci:
Alba G. Corral (ESP)
Michal Pustějovský (CZ)
Annika Hippler (DE)
Petr Pufler (CZ)
Candaş Şişman (TR)
Andrej Boleslavský (SK)
Thomas Wagensommerer (AUT)
 
Lunchmeat festival už šestým rokem předkládá českým divákům dávky toho nejzajímavějšího ze světové audiovizuální tvorby. Druhým ročníkem výstavy Editions of Light, pořádané tentokrát v podzemních prostorách funkcionalistické budovy na Bubenské 1, rozvíjí a akcentuje především svou vizuální dramaturgickou linii. Koncept výstavy tematicky čerpá přímo ze syrové atmosféry opuštěného lázeňského místa.
 
Oproti prvnímu česko-slovenského ročníku má expozice převážně zahraniční účast. Představuje umělce z Německa, Španělska, Turecka, Slovenska a Rakouska. Každé ze sedmi uměleckých děl se vztahuje k prostoru, a i přes rozdílné výrazové prostředky, se práce týkají společných motivů. Diváka výstavou vede zvolna gradující tematická linka, jejími nositeli jsou voda, ticho, světlo a tma. Návštěvník ji následuje od tiché hladiny v přízemí, až do hlučných hlubin budovy.

Stálým záměrem Lunchmeat festivalu je prezentovat díla svých hostů ve světových, či českých premiérách. V případě výstavy to platí hned u šesti tvůrců. Annika Hippler pracuje s elementem vody, jakožto nosným médiem paprsku laseru a jeho odrazu na stěnách. Pohyb hladiny evokuje také Alba G. Corral, jejíž něžná digitální projekce je ozvěnou osamělého prostoru. Obě autorky spojuje také práce s tichem a generovaným obrazem. Do klidné zóny expozice je zařazena rovněž aktualizovaná verze instalace Candase Sismana NoiseFloor. Candas videomappingem zpracovává zvukový záznam ticha, nahraný přímo v prostoru lázní. Zhmotněný akustický otisk vyřezaný do monolitického bloku animuje noisovým šumem a doprovází hlukovými ruchy. Dvěma českými zástupci jsou Petr Pufler se světelnou, fluidní instalací  1 + 1 = 1 a Michal Pustějovský se site specific konceptem, který algoritmem světelných projekcí rozehrává fragmenty vyprázdněného interiéru. S historií a duchem prostoru přímo komunikuje také instalace Andreje Boleslavského, situovaná v jednom z koridorů. Podtrhuje melancholii kdysi živého místa dialogem proměnlivého světla a nehybného bytí architektonických prvků budovy. Výstavu zdánlivě uzavírá Thomas Wagensommerer interaktivní site specific projekcí The Only Phase Of Impact Now, postavenou na bázi herního enginu.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.