Share |

Mezinárodní festival nového cirkusu Cirkopolis ovládne za týden Palác Akropolis a Ponec

foto: Bart Grietens

Cirkopolis, festival nezávislého nového cirkusu v ČR, nabídne v Praze špičkové evropské soubory již počtvrté. V letošním roce uvede představení na dvou scénách, v Paláci Akropolis a v Ponci – divadlo pro tanec. Diváci se tak mohou od 13. do 18. února těšit na dvojitou dávku uměleckého zážitku.
 
Diváci jsou již zvyklí, že festival uvádí klubové přesahové projekty. Letošní ročník není výjimkou. Pohybujeme se v dramaturgii na pomyslné hranici nového cirkusu a ostatních uměleckých žánrů. Nemáme rádi škatulky "toto je cirkus", „toto zase divadlo", ale nabízíme zážitek z představení, ve kterých autoři k cirkusovým technikám přistupují naprosto jedinečně,“ říká Šárka Maršíková, ředitelka CIRQUEONu, který společně s Palácem Akropolis festival pořádá.
 
Přesah do nových médií a vizuálního divadla nabídne poetické francouzské představení Autour du Domaine, režírované laureátkou CircusNext 2014 Marion Collé, které se opírá o techniku chůze na laně. Duo Sacékripa jsou pro změnu netradiční klauni - žongléři s dokonale vyhraným charakterovým herectvím. Taival finské company NUUA mísí současný tanec, žonglování a vizuální divadlo a vytváří tak naprosto jedinečnou atmosféru. Sami svůj projekt nazvali „raw cirkus“. „Myslím se, že po tomhle ročníku oživí otázka „Co je to ten nový cirkus“?,“ doplňuje Šárka Maršíková.
 
Na pomezí fyzického divadla a tance se pohybuje představení Alexandera Vantournhouta, ANECKXANDER. Na minimalistické scéně vystupuje po celých 50 minut pouze on sám, nahý. Celá dramaturgie představení je postavena na abnormálních proporcích Alexanderova těla.
Na hodinách tance Alexanderovi často opakovali, že má krátké nohy a dlouhý krk. Tedy, že nemůže být profesionálním tanečníkem. A on samozřejmě z nedostatku učinil přednost. V současnosti Alexander ovlivňuje nejen belgickou novocirkusovou a taneční scénu, ale troufám si říci také evropskou. Neznám nikoho jiného, kdo by se stal laureátem jak CircusNext, tak Aerowaves,“ říká Petr Boháč, divadelní dramaturg Paláce Akropolis.
 
Závěr festivalu bude patřit prozatím tajnému představení Cirkopolis vol. 4, které bude po celou dobu festivalu zkoušet mezinárodní tým v prostorách CIRQUEONU. Premiéra i derniéra představení připadne na 18. února. „Všechny diváky už nyní srdečně zveme, protože Roberto Magro, který se ujal režie, má sestavený neuvěřitelný tým a na závěr festivalu bude velká legrace,“ uzavírá Maršíková.
 
Součástí festivalu Cirkopolis jsou i v letošním roce semináře, ale také mezinárodní workshop pro cirkusové lektory. Unikátní metoda amerického lektora a performera, Craiga Quota, zkoumá účinky žonglování ve vzdělávání. Soustředí se pak zejména na podporu cirkusového vzdělávání přístupného opravdu každému.
 
V rámci festivalu proběhne také setkání FACE Network a tak bude Praha hostit víc než 25 profesionálů z cirkusové Evropy.
Vstupenky: v prodeji v kavárně Paláce Akropolis a v síti GoOut.
Festival pořádá Cirqueon – Centrum pro nový cirkus a Art Frame Palác Akropolis. /WEB/
 
Program:
PALÁC AKROPOLIS
13. 2. 20:00 NUUA – Taival (FIN)
14. 2. 20:00 NUUA – Taival (FIN)
15. 2. 18:00 Czech Focus
16. 2. 18:00 Compagnie Sacékripa – Marée Basse (FR)
17. 2. 20:00 Compagnie Sacékripa – Marée Basse (FR)
18. 2. 18:00 Cirkopolis vol. 4 by Roberto Magro
 
DIVADLO PONEC
14. 2. 18:00 Collectif Porte27 – Autour du domaine (FR)
15. 2. 20:00 Collectif Porte27 – Autour du domaine (FR)
16. 2. 20:00 Alexander Vantournhout & Bauke Lievens – Aneckxander (BE)
17. 2. 20:00 Alexander Vantournhout & Bauke Lievens – Aneckxander (BE)

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.