Share |

Mezinárodní divadelní projekt The Trial bude v prostoru Kina 64 U Hradeb

foto: pořadatel akce

THE TRIAL je mezinárodní divadelní projekt inspirovaný známou prózou Franze Kafky i současnou ruskou realitou. Šestice performerů v režii oceňovaného petrohradského režiséra Maxima Didenka (cena „Vyrobeno v Rusku 2016“ za nejlepší divadelní režii) vytvořila jedinečné pohybové představení speciálně pro probouzející se polyfunkční prostor legendárního Kina 64 U Hradeb v Mostecké ulici na pražské Malé Straně. Premiérové uvedení je na programu 27. a 28. února od 20.00 hodin.

 
Režisér Maxim Didenko se inspiroval mimo jiné autentickými přepisy výslechů současných politických vězňů, korespondencí a výpověďmi u soudů. Inscenace reflektuje projevy sovětských trestanců obžalovaných v období stalinismu i odsouzených nacistů v rámci Norimberského procesu. THE TRIAL se zamýšlí nad etickým a humanistickým smyslem soudů a samotného trestu smrti. Inscenátoři zkoumají prostého lidského jedince válcovaného mašinérií soudů.
 
Kafkovy absurdní romány se postupně stávají obrazem každodenní ruské reality. Inscenaci tedy bude možné číst jako varování. Námět, který Kafka napsal před sto lety, je v širším kontextu opět aktuální. Příkladem mohou být nespravedlivé soudní procesy s Pussy Riot, bratry Navalnyjovými, Michailem Chodorkovským a dalšími,“ říká režisér Maxim Didenko.
 
Šest zkušených performerů hledá pod Didenkovým režijním vedením nový divadelní jazyk, který by odpovídal potřebám naší doby. THE TRIAL přináší pestrou škálu žánrů – od klauniády k opeře, od aktivistické performance k psychologickému divadlu. Propojuje současný tanec (tzv. postbalet), cirkus, pohybové divadlo s prvky hudebního a dokumentárního divadla.

 
Inscenace je vyvrcholením třífázového tvůrčího procesu – v září 2015 se uskutečnil selektivní workshop. Druhá fáze proběhla loni v létě – intenzivní zkoušky, vývoj skriptů a partitur pro performery a work in progress v prostoru legendárního Kina 64 U Hradeb. Třetí fáze soustředěné tvorby se odehrává během těchto dní tamtéž a vyvrcholí jedinečnými uvedeními 27. a 28. 2.
 
V září roku 2016 jsem viděla work-in-progres inscenace The Trial režiséra Maxima Didenka. Ve fascinujícím, syrovém prostoru 64 U Hradeb byl rozehrán mystický a existenciální zápas o lidství a spásu. Precizní souhra těl, slov a světel vytvořila silně očišťující divadelní zážitek. Didenko se svými performery nejde vyšlapanou cestou, ohledává možnosti sdělení i místa. Proto si myslím, že by měl tento site-specific  dosáhnout svého naplnění,“ říká Lenka Dombrovská z Divadelních novin.
 
THE TRIAL – premiéry 27. a 28. 2. 2017, vždy od 20.00
Režie: Maxim Didenko (RU)
Výprava: Pavel Semchenko (RU)
Kostýmy: Jana Stanulová (CZ)
Hudba: Ivan Kushnir (RU)
Účinkují: Róbert Nižník (CZ/SK), Martin Šalanda (CZ), Marta Sobotková (CZ), Jun Wan Kim (CZ/KR), Nela Kornetová (CZ/NO), Roman Zotov (CZ/RU)
Light design: Mikoláš Holba (CZ)
Projekce: Oleg Michaylov (RU)
Sound design: Andrey Shvestov (RU)
Asistenti režie: Adriana Spišáková (SK), Jakub Maksymov (CZ)
Producent: ProFitArt
Koproducent: Jsme U Hradeb, z.s.
Za podpory: Magistrát hlavního města Prahy, Státní fond kultury, Česko-německý fond budoucnosti
Partneři: DivadloX10, Institut Intermédií
/Předprodej/
Cena vstupenky: 350 Kč


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.