Share |

Mezinárodní den duševního zdraví: lidem s duševním onemocněním nově pomůže unikátní mapa

Jedna čtvrtina až jedna třetina populace se každý rok setká s nějakou formou duševního onemocnění. Přesto je ve společnosti mnoho stereotypů. Lidé často odmítají své potíže řešit včas, bojí se, že se o jejich potížích dozvědí ostatní, či neznají možnosti služeb ve svém okolí. V některých oblastech služby nenajdou vůbec žádné. Národní ústav duševního zdraví proto spouští unikátní online mapu služeb pro lidi s duševním onemocněním.
 
Povědomí o dostupných službách chybí, mapa to má změnit
V současnosti duševní nemoci způsobují 14 % celkové globální zátěže společnosti způsobené všemi onemocněními dohromady. Alarmující je zejména jejich příspěvek v ukazateli „celkový počet let žitých s onemocněním“, kde mezi prvními 20 nejzávažnějšími diagnózami nalezneme 7 psychiatrických.  Paradoxně se duševní onemocnění často pojí s vysokou mírou stigmatizace ze strany společnosti, což nepřímo vede k sociálnímu vyloučení a ekonomické zátěži. Také v České republice je velmi rozšířené negativní vnímání lidí s duševním onemocněním a stigmatizující postoje zastávají často i lékaři a zdravotnický personál. Lidé často odmítají své zdravotní problémy řešit včas, bojí se, že se o jejich potížích dozvědí ostatní, či neznají možnosti služeb ve svém okolí, následkem čehož se jejich zdravotní stav nadále zhoršuje. Právě na poslední nedostatek reaguje mapa služeb pro lidi s duševním onemocněním. 
„Lidé mnohdy o poskytovaných službách ve svém okolí nevědí, mapa má proto přispět ke zvýšení využívání služeb a především k jednoduššímu a rychlejšímu vyhledání vhodného poskytovatele,“ osvětluje Petr Winkler, vedoucí výzkumného programu Sociální psychiatrie.  „Na péči o duševní zdraví je stále co zlepšovat. Jedním z problémů její organizace je nedostatečné povědomí veřejnosti o tom, jak a které služby jsou dostupné a s jak vysokým "prahem", jenž se musí překročit. Důsledkem toho je chaotické tápání lidí v nouzi, kdy nejčastější je zkratkovité kontaktování vzdálených, málo dostupných, leč mediálně známých autorit a ignorování daleko bližších a uživatelsky přátelštějších služeb,“ dodává Cyril Höschl, ředitel Národního ústavu duševního zdraví.
Ovládání mapy, jíž lze nalézt na odkazu http://www.mujmindset.cz/mapa-sluzeb/ je intuitivní, aby ji mohli používat jak odborníci z oblasti duševního zdraví, tak i jednotlivci s duševním onemocněním a jejich blízké osoby. Kromě poskytovatelů služeb pro lidi s duševním onemocněním mapa zachycuje také poskytovatele krizové pomoci a ambulantní psychiatry. 
 
Konference s účastí světových kapacit
Mapa je publikována u příležitosti Mezinárodního  dne duševního zdraví a je dalším příspěvkem vědecké komunity k dlouho očekávané reformě psychiatrické péče.  V této souvislosti také srdečně zveme na konferenci „Beyond Stigma, Towards Equity“, kterou pořádá Národní ústav duševního zdraví ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví České republiky, King’s College London a Association for the Improvement of Mental Health Programmes. Na konferenci bude prezentován současný stav výzkumu ve světě a v České republice. Konference představuje výchozí bod pro budoucí spolupráci na snižování stigmatizace ve střední a východní Evropě. Konference se uskuteční 15. října v Praze (www.beyondstigma.cz).
 
Mapa je na webové stránce:
www.mujmindset.cz/mapa-sluzeb/
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.