Share |

Mezigenerační přehlídka OLD’S COOL letos poprvé v Brně

Módní přehlídka s koncertem Never Sol a sborem Elpida Sobota 1. října 2016 - Fórum pro architekturu a média Praha
foto: pořadatel akce

Obecně prospěšná společnost Elpida pořádá letos již 4. ročník mezigenerační přehlídky OLD’S COOL, která je opět koncipována jako velkolepá oslava Mezinárodního dne seniorů. Pomocí workshopů, přednášek, diskuzí a koncertů festival představuje inspirativní osobnosti, vzory i velké životní příběhy a iniciuje neotřelé mezigenerační spolupráce. Letos se celá mezigenerační přehlídka tematicky vztahuje k zamyšlení nad uspěchaností a nadprodukcí dnešní doby a proto bude hlavní programová část věnována fenoménu pomalé módy. OLD´S COOL v tomto roce zamíří i do regionů, a kromě pražanů se tak bohatého programu mohou poprvé zúčastnit také zájemci 1. října v Brně. Workshop pomalé módy s  českými designéry a projektem Ponožky od babičky
 
 
Jednou z hlavních technik pomalé módy, díky níž se kvalitně zužitkují přebytečné materiály, je bezesporu upcyklace, která nechtěnou věc nejen využije, ale dává jí novou, vyšší hodnotu. Staré tričko se tak nepromění v hadr na podlahu, ale třeba v šaty, šperk či jiný doplněk. Celodenní workshop SLOW UP bude jedinečnou příležitostí vyzkoušet si osobité techniky upcyklace mladých českých návrhářů. Například pod vedením Andrey Lojkáskové (Theó) přešijí účastníci workshopu staré přehozy v moderní origami ponča a stylové batohy vytvoří z pytlů od rýže s Industra Cut&Sew. Jak vyrábět jedinečné šperky ze starých džínů naučí designérka Lubica Skalská. Základy pletení naopak vysvětlí sympatické seniorské pletařky z projektu Ponožky od babičky, které se na akci sjedou z celé republiky. Projekt Ponožky od babičky je jednou z aktivit obecně prospěšné společnosti Elpida, která vyvíjí aktivizační projekty pro seniory. „Pletením ponožek zaměstnává Elpida více než 40 babiček/pletařek z celé republiky. Ty dokážou uplést nádherné ponožky i ze starých svetrů a každý jednotlivý pár nese originální rukopis své autorky,“ vysvětluje vedoucí kulturních projektů Elpidy Broňa Hilliová. Účastníci workshopu se tak mohou naučit zpracovávat vlnu či plést ponožky přímo od jednotlivých pletařek.
 
Ve svých kolekcích se k fenoménu pomalé módy aktuálně hlásí i velká česká návrhářská jména jako Jakub Polanka nebo Monika Drápalová. V pohybu na večerní módní přehlídce SLOW UP uvidíte na dvě desítky recyklovaných modelů od známých českých návrhářů i talentovaných mladých tvůrců. Své modely představí například Vivien Babicová, Leeda a Metráž, La Femme Mimi, Jakoby, Filip Jakab & Daniela Pešková, Lubica Skalská, Mongol a další. Módu předvedou modelky všech generací a celou show navíc doprovodí a umocní živé vystoupení zpěvačky a skladatelky Sáry Vondráškové aka Never Sol. Společně se sborem Elpida představí i zbrusu novou skladbu NUR, která vznikla u příležitosti konání letošního ročníku OLD’S COOL. „Naše spolupráce se sborem Elpida začala již v loňském roce a měla velký ohlas. Proto letos vyústila až ke společnému videoklipu k písni NUR, kterou uslyšíte právě na SLOW UP módní přehlídce 1. října v Brně“, doplňuje Sára Vondrášková.
 
Vstup na událost je volný, ale kapacita je limitovaná, závazné rezervace, prosím, zašlete emailem na info@elpida.cz.
 
PROGRAM OLD´S COOL BRNO
1. října 2016 – SLOW UP - Fórum pro architekturu a média Praha
11:00 - zahájení, představení jednotlivých designérů, vlastní prezentace designérů face to face
11:30 - 18:00 - workshop pod vedením designérů
20:00 - módní přehlídka Slow up a koncert Never Sol & sboru Elpida
 
Kompletní program festivalu najdete na www.elpida.cz/oldscool

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.