Share |

Mezigenerační festival OLD’S COOL 2017 startuje

Překážky ve fotografiích Bet Orten, výměna receptů i oblečení, módní performance, filmy, debaty i koncerty

Obecně prospěšná společnost Elpida, která skrze své aktivity šíří myšlenku, že stáří může být cool, tedy “old's cool”, slaví 15 let od svého založení. Letos navíc již popáté pořádá stejnojmennou mezigenerační přehlídku OLD’S COOL, která je vždy koncipována jako velkolepá oslava Mezinárodního dne seniorů (1.10.). Jejím hlavním cílem je inspirovat k mezigenerační spolupráci. Pátý ročník se koná v pěti městech v termínu od 7. 9. do 14. 10. 2017. Kromě Prahy, Hradce Králové, Brna a Olomouce se OLD’S COOL poprvé představí na Slovensku. Program přehlídky OLD’S COOL 2017 nabídne atraktivní program, který prezentuje stáří v nečekaných souvislostech a zábavnou formou. Přehlídka je vyvrcholením celoročních aktivit Elpidy, kdy se prostřednictvím koncertů, diskusí a workshopů šíří a popularizuje téma stárnutí v duchu motta „old´s cool“.
 
Elpida a OLD´S COOL
Elpida pomáhá seniorům stát se respektovanou součástí společnosti již 15 let. Největší česká nezisková organizace svého druhu se sídlem v Praze se stala samozřejmou součástí nabídky pro seniory zejména skrze své služby, mezi které patří krizová telefonická Linka seniorů (800 207 207), kurzy a přednášky v Centru Elpida na pražské Pankráci a časopis VITAL. Tyto služby doplňuje dnes již neodmyslitelná součást každého šatníku Ponožky od babičky, která v současné době zaměstnává více než 200 babiček-pletařek.
 
„Na začátku byl nápad propojit seniory s mladými skrze kulturní program. Postupem času se nám potvrdilo, že kombinace mladých dramaturgů a umělců v kombinaci se zkušeností seniorů, podpořené společným nadšením, přináší neuvěřitelně silné a jedinečné umělecké autorské projekty, o které je zájem. Je nám ctí tvořit příležitosti pro umělce skrze spolupráci se seniory a mít tak na festivalu každý rok novou výstavu, komponovaný večer či koncert,“ představuje festival programová ředitelka Broňa Hilliová.
 
VÝSTAVY
První z akcí OLD´S COOL 2017 je velkoformátová výstava fotografií Bet Orten & Veronika Ruppert: Není zač…, zaměřená na překážky mentální i fyzické. Tématem stylizovaných fotografií, na kterých mj. najdete také klienty Elpidy, jsou překážky, které město v každodenním životě klade seniorům do cesty. Upozorňuje na to, že ve veřejném prostoru je pro starší lidi řada omezení, která v nich budí strach a nejistotu. Často přitom stačí maličkost v podobě podané ruky, pochopení nebo trpělivosti, aby se ze stresující situace stalo příjemné setkání zvládnuté s grácií. Není zač - v samotném názvu je poděkováním všem, kteří pomocnou ruku nabídnou. Stylizované fotografie držitelky Ceny Czech Grand Design (2012) Bet Orten na pražské náplavce na Rašínově nábřeží ztvárňují 6 modelových situací: hluk, rychlé tempo, nerovný terén, sníženou pohyblivost a samotu.
 
„Šlo nám o to, zachytit momenty, ve kterých senioři ocení pomoc, podporu a trpělivost, která nás často nic nestojí. Stačí jen trocha pozornosti a empatie," popisuje inspiraci ke konceptu výstavy Veronika Ruppert (Český rozhlas – Radio Wave), která stojí za konceptem a stylingem fotografií.
 
V pořadí se jedná již třetí velkoformátovou výstavu ve stylu fotokampaně, kterou Bet Orten a Veronika Ruppert pro přehlídku OLD´S COOL připravily. Výstava Není zač… bude k vidění v termínu 8.9. do 6. 10. 2017 na Náplavce na Rašínově nábřeží v Praze. Letošní ročník OLD´S COOL 2017 představí výstavu v Bratislavě, a to začátkem října.
 
V rámci výstav OLD´S COOL v Praze se představí již po sedmé výstavní cyklus Knihy se těžko vystavují, připravené ve spolupráci s Archivem výtvarného umění kurátorem Martinem Hůlou. Sedmé uvedení cyklu, který se věnuje významným českým poválečným knižním výtvarníkům a grafikům představí v Národní knihovně ČR v Klementinu od 15. 9.– 2. 11. tvorbu Václava Sivka (1923-1974), jehož tvorba spočívá zejména v kresbě, volné grafice a ilustraci.
 
MÓDNÍ PERFORMANCE A KONCERT
V Praze ve Studiu Hrdinů proběhne dne 21. 9. od 20:00 premiérové a exkluzivní uvedení komponovaného večera připraveného pro jubilejní OLD´S COOL 2017 Veronikou Ruppert, která se pro performance inspirovala tématem sdílené módy mezi generacemi a poukazuje na společně strávený čas vnuků a vnuček, dědečků a babiček, na módní vzory a kolektivní paměť.  Součástí večera bude i hudba, vystoupí Jana Kratochvílová, Never Sol a Sbor Elpida.
 
MEZIGENERAČNÍ DEBATY s Českým rozhlasem
Téma překážek bude provázet letošní ročník přehlídky i v dalších částech programu, nejvíce v rámci mezigeneračních debat pořádané ve spolupráci s Českým rozhlasem, které se konají ve všech pěti městech. Inspirací pro názvy byly filmové tituly, proto se bude debatovat o Smrti v Praze, Nevěře v Brně, Strachu v Hradci a Samotě v Olomouci. Debaty představí osobnosti napříč obory. O tématech, která jsou často tabu, a nejen v souvislosti se stářím, budou diskutovat historici uměni, sociologové, novináři, režiséři i dokumentaristé, spisovatelé, bloggeři, umělci a mnozí další. Připraveností na stáří se bude věnovat debata na Slovensku, která se bude konat v kavárně Berlinka Slovenské národní galerie.
 
OLD´S COOL 2017 v regionech
Festival, který začal v Praze, se postupně rozrostl do celorepublikového formátu a letos své páté narozeniny oslaví v pěti městech: v Praze, Hradci Králové, Olomouci, Brně a Bratislavě.
 
„Program pro každé město je trochu jiný, pojícím prvkem je motto „old´s cool“ a na dramaturgii se podílí kolegové z pořádajících místních organizací, které se o zapojení do festivalu hlásí sami, čímž potvrzují, jak je podpora postavení seniorů ve společnosti důležitá. Senioři jsou často prezentováni v negativním kontextu. My na to jdeme jinak, a víme proč. Mezi námi je neskutečné množství inspirativních seniorů, kteří se chtějí do dění plnohodnotně zapojit, a o to nám jde,“ dodává Hilliová.
 
Hradec Králové nabídne dva koncerty a mezigenerační debatu. V Olomouci budou mít občané možnost strávit v rámci přehlídky celý den, kdy se pod hlavičkou místních subjektů konají workshopy, filmové projekce, debata i koncert. Brno bude plést, šít a debatovat.
 
OLD´S COOL 2017 na Slovensku
Pátý ročník je pro OLD´S COOL zlomový, protože se poprvé rozšiřuje do zahraničí, kde souběžně s prvním uvedením vzniká místní nezisková organizace Zrejme, která vzešla z nadšení sedmi mladých lidí. Bratislavské uvedení mezigenerační přehlídky má za cíl podpořit aktivity, které by nahradily nedávno zaniklý stacionář v centru Bratislavy v Záhrebské ulici. Bratislavský program kromě výstav, koncertu, mezigenerační debaty a workshopů nabídne také jedinečný a originální koncept sdílení receptů mezi generacemi, fotky z připrav a ochutnávku jídel.
 
Kompletní program přehlídky OLD´S COOL 2017 najdete na www.elpida.cz.
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.