Share |

Mental Power Prague Film Festival 2013 - svátek (ne)herců s mentálním a kombinovaným postižením

foto: pořadatel akce

Sedmý ročník Mental Power Prague Film Festivalu se uskuteční ve dnech 6.6.– 8. 6. 2013 v Praze v divadle Palace na Václavském náměstí. Organizátorem a pořadatelem festivalu je Hendaver, o.s. a hlavním partnerem festivalu je Národní rada osob se zdravotním postižením  v ČR v čele s jejím předsedou panem Václavem Krásou. Partneři festivalu jsou Integrační centrum zahrada a Chráněná dílna svatý Prokop u červeného javoru.
 
První dva večery budou vyhrazeny promítání soutěžních filmů, představení všech účastníků , rozhovorům moderátorů s (ne)herci, předání květin a autogramiádě účastníků a následným koncertům umělců, kteří sympatizují s myšlenkou festivalu. Letos to budou kapely Mr. Loco a Hwězdná pěchota. Závěrečný gala-večer festivalu je koncipován tak, aby naplnil jeden z cílů festivalu, a to „umožnit lidem s handicapem, aby prožili noblesní chvíle mezi lidmi bez handicapu a obrátit sociální role, kdy právě oni se stávají celebritami“.
 
Večer začne slavnostním entrée  po červeném koberci v pasáži na Václavském náměstí, kterého se účastní jak soutěžící, tak porota s moderátorem galavečera. V porotě zasednou osobnosti české kultury, které svou každoroční přítomností festival podporují : T. Vilhelmová (tvář festivalu), I. Bareš, M. Suchánek, V. Dyk, T. Voříšková, M. Horáček, V. Krása, T. Kostková, M. Tesař, A. Mullerová, J. Obzinová. Slavnostní večer probíhá po vzoru všech světových gala, letošním moderátorem bude Vojta Kotek.
 
Diváci budou svědkem nominačních ukázek filmů v deseti kategoriích (nejlepší film, nejlepší mužská, ženská role, mluvené slovo, vedlejší mužská, ženská role atd.) a následného vyhodnocení a předání cen, které obstarávají porotci. Výherce v jednotlivé kategorii obdrží cenu, kterou specielně pro festival vyrábí umělecký kovář.
 
Na začátku večera probíhá nejdůležitější část festivalu, při které získá každý účastnický tým cenu Mental Power, která naplňuje cíle festivalu – účastnit se na tvorbě filmu a rozvíjet svou osobnost pomocí uměleckých poloh, které tvoří pro lidi s mentálním postižením často jedinou formu komunikace (hudba, drama, tanec). V rámci doprovodného programu se na jevišti setkávají umělci s handicapem i bez handicapu, čímž naplňují další cíl festivalu, a to prostoru, ve kterém dochází k integraci skrze uměleckou produkci . Na závěr gala-večera bude připraven slavnostní raut pro všechny zúčastněné.
 
Za několik ročníků se podařilo přesvědčit nejen porotu, širokou veřejnost, ale i neziskové organizace po celé ČR, stejně jako studenty filmových škol  o síle, jedinečnosti a o osobitosti (ne)herců s mentálním postižením ve filmu. Tento nový filmový styl – ARTICAPPED, se snaží organizátoři propagovat nejen v ČR. O tom svědčí i stále větší zájem zahraničních filmařů i neziskových organizací, který se odráží i v tom, že kromě účastníků z ČR se festival těší stále větší zahraniční účasti. Festival je také místem, který terapeuticky působí nejen na lidi s postižením, ale pomáhá i k sebereflexi lidí, kteří jsou pouhými „diváky“, a těm, kteří na festival zavítají náhodou rozšiřuje a přehodnocuje navždy  ustálené formy myšlení. Je to i tím, že Mental Power není o soucitu, ale o síle lidí a prezentaci jejich schopností a uměleckých dovedností. To je také důvodem, proč má v současném v kulturním dění své nezastupitelné místo.
 
www.mentalpower.cz

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.