Share |

Marx s Engelsem ve středu zahájí DAS FILMFEST

Více než tři desítky filmů od životopisných dramat, přes mrazivé thrillery, sci-fi snímky, artové filmy až po populární komedie nabídne již tento týden festival DAS FILMFEST. Přehlídka německojazyčných filmů odstartuje ve středu 18. října a v kinech Lucerna a Atlas potrvá až do neděle 22. října. Následně se 30. října přehlídka přesune do Brna a v Sále Břetislava Bakaly bude němčina znít až do 2. listopadu.
 
Slavnostní zahájení v kině Lucerna bude patřit snímku Mladý Karl Marx (Der junge Karl Marx). Režisér Raoul Peck ve své novince popisuje zrod socialistického hnutí i vznik komunistického manifestu. Film je zároveň portrétem dvou bouřlivých mladých mužů, kteří pevně věří vizi lidské pospolitosti a revoluční síle vykořisťovaných a utlačovaných.
 
První festivalový den nabídne i další snímky o slavných osobnostech. Kino Atlas uvede film Před ranními červánky (Vor der Morgenröte) o slavném rakouském spisovateli Stefanu Zweigovi, který jako Žid musel opustit své rodné Rakousko a již nikdy se nevrátil. Režisérka Maria Schrader natočila nádherný příběh o ztrátě starého domova a hledání toho nového, který ale nalézt nelze: film o velkém umělci a o době, kdy byla Evropa na útěku. V kině Atlas budou moci diváci vidět ještě jeden životopisný snímek, dokument o výjimečném umělci Josephu Beyusovi. Ne portrétem konkrétní postavy, ale spíše obrazem celé společnosti je snímek V čase ubývajícího světla (In Zeiten des abnehmenden Lichts). Cesty a křižovatky 20. století jsou zde ilustrovány na příkladu rozpadající se rodiny. V hlavní roli stárnoucího funkcionáře strany exceluje Bruno Ganz (Pád Třetí říše).
 
Začátek festivalu nabídne také jednu filmovou lahůdku. DAS FILMFEST uvede zrestaurovanou verzi kultovního snímku Metropolis doprovázený živou hudbou, o kterou se postará uskupení Forma. Snímek jako první uvidí brněnské publikum, ve středu 18. října, a o den později bude uveden v Městské knihovně v Praze.
 
Vstupenky na festivalové snímky v Praze jsou v prodeji ve festivalových kinech. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina snímků bude opatřena i anglickými titulky. Součástí festivalu budou opět i oblíbená dopolední promítání pro školy. Festival tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice. Informace naleznete na www.dasfilmfest.cz.
 
Diváci se na DAS FILMFESTu mohou těšit na celou řadu snímků, které sbírají ocenění na světových festivalech a trhají rekordy návštěvnosti v domácích kinech. Právě k takovým snímků patří cenami ověnčená Komedie roku 2017 Vítejte u Hartmannů (Willkommen bei den Hartmanns), kterou přijede osobně představit režisér Simon Verhoeven. V Praze uvede svůj film také režisér Tim Fehlbaum. Jeho Výheň (Hell) je atmosférou nabitý thriller, jehož psychologická hra s hlubokými vnitřními lidskými strachy, intenzivními obrazy a přesvědčivým způsobem vyjadřování se diváka dotýkají až fyzicky. Zcela jiný snímek představí Luise Brinkmann, svěží komedie Beat Beat Heart se zaměřuje na různé způsoby hledání lásky. Adrian Goiginger uvede v kině Lucerna svůj debut Nejlepší ze všech světů (Die beste aller Welten), ve kterém vypráví příběh svého dětství z pohledu sedmiletého chlapce, který vyrůstá v problematickém prostředí drogové scény – a přesto se cítí šťastný a v bezpečí.
 
Pozornosti by rozhodně neměla uniknout ani režisérská prvotina slavného rakouského herce Josefa Hadera, černočerná tragikomedie Divoká myš (Wilde Maus) nebo zbrusu nový rakouský sci-fi film Life Guidance, premiérovaný na letošním festivalu v Benátkách. Dalším ze zajímavých snímků letošního programu je Chladné srdce (Das kalte Herz) - temné zpracování stejnojmenné knižní předlohy Wilhelma Hauffa. Ve filmu vystupuje celá řada vycházejících hvězd současné německé kinematografie vedle dobře známých tváří filmového plátna, jako je například Moritz Bleibtreu. Na téma rodiny a rodinných pout se ve svém režijním debutu Dům bez střechy (Haus ohne Dach) zaměřila mladá německo-kurdská režisérka Soleen Yusef. Film Sedmnáct (Siebzehn) označil časopis Rolling Stone za „filmový zázrak“. Snímek také vyhrál hlavní cenu na festivali Max-Ophüls-Preis, což je nejdůležitější festival pro mladé kino z Německa, Rakouska a Švýcarska.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.