Share |

Marx s Engelsem dnes zahájí brněnský DAS FILMFEST

foto: pořadatel akce

Pečlivý výběr filmů od životopisných dramat, přes thrillery, sci-fi snímky, artové filmy až po populární komedie nabídne již příští týden festival DAS FILMFEST. Přehlídka německojazyčných filmů startuje v Brně v pondělí 30. října a v Sále Břetislava Bakaly potrvá až do čtvrtka 2. listopadu.
 
Slavnostní zahájení v bude patřit snímku Mladý Karl Marx (Der junge Karl Marx). Režisér Raoul Peck ve své novince popisuje zrod socialistického hnutí i vznik komunistického manifestu. Film je zároveň portrétem dvou bouřlivých mladých mužů, kteří pevně věří vizi lidské pospolitosti a revoluční síle vykořisťovaných a utlačovaných. První den nabídne i úspěšnou svěží komedii o různých přístupech k hledání lásky Beat Beat Heart a milovníky napětí potěší postapokalyptický thriller Výheň (Hell).
 
Diváci se mohou těšit dále na švýcarského oscarového kandidáta Boží pořádek (Die göttliche Ordnung), první hraný film o švýcarském hlasovacím právu pro ženy, které bylo uzákoněno až v roce 1971. Již loni o Oscara bojoval snímek V písku – Příslib svobody (Unter dem Sand – Das Versprechen der Freiheit). Za pozornost stojí také Komedie roku 2017 a absolutní hit německých kin, snímek Vítejte u Hartmannů (Willkommen bei den Hartmanns).
 
Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina snímků bude opatřena i anglickými titulky. Festival tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice. Informace naleznete na www.dasfilmfest.cz a www.kinoart.cz.
 
DAS FILMFEST kromě úvodního snímku nabídne také další filmy o slavných osobnostech, jako je například film Před ranními červánky (Vor der Morgenröte) o slavném rakouském spisovateli Stefanu Zweigovi, který jako Žid musel opustit své rodné Rakousko a již nikdy se nevrátil. Režisérka Maria Schrader natočila nádherný příběh o ztrátě starého domova a hledání toho nového, který ale nalézt nelze: film o velkém umělci a o době, kdy byla Evropa na útěku. Diváci budou moci vidět i životopisný snímek, dokument Beuys o výjimečném umělci Josephu Beuysovi.
 
Žádný milovník smíchu by neměl vynechat bláznivou komedii s vtipem ostrým jak břitva – Zvědové míru (Kundschafter des Friedens), která představí partu východoněmeckých špionů v důchodovém věku.
 
Je štěstí mít kapsy plné zlaťáků nebo se štěstí skrývá v něčem jiném? Co se stane, když bohatství a úspěch vyměníte za svou duši … nebo srdce? Odpovědi nabídne snímek Chladné srdce (Das kalte Herz). Ve filmu vystupuje celá řada vycházejících hvězd současné německé kinematografie vedle dobře známých tváří filmového plátna, jako je například Moritz Bleibtreu. Nelichotivý obraz naší budoucnosti, kdy světu vládnou korporace, pak představí film Skryté rezervy (Stille Reserven). Skvělý snímek Nejlepší ze všech světů (Die beste aller Welten) je cenami ověnčeným debutem režiséra Adriana Goigingera, který v něm vypráví příběh svého dětství z pohledu sedmiletého chlapce, jenž vyrůstá v problematickém prostředí drogové scény – a přesto se cítí šťastný a v bezpečí.
 
Pozornosti by rozhodně neměla uniknout ani režisérská prvotina slavného rakouského herce Josefa Hadera, černočerná tragikomedie Divoká myš (Wilde Maus), zbrusu nový rakouský sci-fi film Life Guidance, premiérovaný na letošním festivalu v Benátkách nebo pohnuté drama o síle iluze a touze po sounáležitosti natočené podle skutečných událostí Uprostřed nicoty (Im Nirgendwo).
 
Na téma rodiny a rodinných pout se ve svém režijním debutu Dům bez střechy (Haus ohne Dach) zaměřila mladá německo-kurdská režisérka Soleen Yusef. Film Sedmnáct (Siebzehn) označil časopis Rolling Stone za „filmový zázrak“. Snímek také vyhrál hlavní cenu na festivalu Max-Ophüls-Preis, což je nejdůležitější festival pro mladé kino z Německa, Rakouska a Švýcarska.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.