Share |

Marienbad Film Festival po roce: Třikrát větší a soutěžní

Marienbad Film Festival se blíží. Druhý ročník filmové přehlídky je letos soutěžní a má i další ambice. Jaké, to jsme po roce zjišťovali u Zuzany Stejskalové.
 
 
Co bylo motivací uspořádat loni první ročník?
 
Nová výzva státního fondu kinematografie pro podporu experimentálního filmu a můj dluh rodnému městu. Nabídnout novou platformu a pozvat lidi do Mariánek za kulturou. 
 
V čem jste se poučili, co děláte jinak?
 
Pořád se učíme, podařilo se nám oslovit více místních dobrovolníků napříč věkem, což nás těší. Máme snazší a přehlednější předprodej oproti loňsku. Snažíme se být více festivalem, z loňských 23 projekcí rozšiřujeme na 65 a to nezahrnuji sekci Work in progress a doprovodný program. Dost věcí děláme stejně, ale prostor pro zlepšení je vždy.
 
Co se naopak osvědčilo?
To vyhodnotíme až po festivalu, ale udrželi jsme si důležité partnery a přibyli nám další. Z toho máme radost. Můžeme pozvat více hostů i mezinárodních. Osvědčil se partner tisku. Katalogy dorazili včas 
 
Co doprovodný program? Bude nějaký koncert,…? 
Doprovodný hudební program si vzali stejně jako loni na starost Šviháci, spolek oživující kulturu v Mariánkách v průběhu celého roku, ve spolupráci s hudebním magazínem Full Moon připravili parádní lineup. Překrásná kolonáda Ferdinandova pramene se na týden promění v galerii, kavárnu, bar a koncertní sál. Vystoupí namátkou Zvíře jménem podzim projekt Jakuba Königa alias Kittchena, Role, Vložte kočku, Kill the Dandies, Houpací koně, Soul Rockers DJs a další …. Na slavnostní zahájení festivalu a vernisáž doprovodné výstavy Jana Steklíka - Steklý humor přijede Vráťa Brabenec.
Součástí doprovodného programu bude také beseda s hudebním publicistou Karlem Veselým věnována populární hudbě v českém filmu nazvaná Mám jednu ruku dlouhou… české filmové písně porevoluční. Kamil Fila se přísným okem filmového kritika podívá na zahajovací festivalový gala film z roku 1952 Zpívání v dešti.
 
Full Moon Forum. Jak, proč?
 
Markéta Monsportová vrchní švihačka se kamarádí se všemi. Jejich magazín je nám sympatický a my jsme zřejmě sympatičtí jim. Tak jsou letos také naším hlavním mediálním partnerem.
 
 
Jak těžké nebo hladké je vůbec udělat nový festival -  nyní už se soutěžní sekcí?
 
Vzniká to poměrně organicky. V týmu se potkali lidé podobného naladění a to je důležité. Baví nás to. Pomáhá nám zkušenost našeho kreativního producenta Jakuba Felcmana a naše dobrá znalost Mariánských Lázní. V soutěži, kde rozdělujeme 3 x 10 tis. Kč věříme, že podpoříme vznik kvalitních projektů a budeme se moct považovat za jakési “koproducenty”:-)
 
Kam sahají vaše ambice? Chcete vůbec být na levelu velkých mezinárodních akcí? Máte nějaký benchmark, akci, které byste se rádi blížili?
 
Nabízíme platformu. Rádi bychom pomohli zviditelnit český experimentální film a doplnit list filmových akcí v ČR. Marienbad je ve filmovém světě už známý skrze Alana Resnaise. 
 
U mnoha festivalů bývá problém s místy, kde se promítá, nebývají k dispozici vhodná kina… jak jste to vyřešili?
 
Kino si dnes s nějakými limity můžete postavit prakticky, kde chcete. V Mariánkách využíváme kulisy lázní a projekce umísťujeme do vznešených interiérů lázeňských budov. Pro experimenty využíváme sál městského muzea, které si z povahy své sbírkotvorné funkce zachovalo i několik promítaček. 
 
Jaký je váš vztah k ML, čím jsou skvělé? Co byste na nich rádi viděli jinak? A tipy na místa, která musíme vidět?
 
Narodila jsem se zde a žijí zde mí rodiče. Vracím se sem čím dál častěji se svými dětmi a teď i kvůli festivalu. Uvidět Mariánky a zemřít  Doporučila bych, ušetřit si čas a pobýt tu aspoň týden. Vypnout mobil, obejít Mariánky lesem, dát si oplatku na kolonádě, zapít ji Rudolfovým pramenem a zhluboka dýchat.  

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.