Share |

Mariánské lázně: Prameny, rašelina a další léčivé poklady

Protišedi miluje přírodní léčbu a relax v lázních a náramně si oblíbilo Mariánky. Přednedávnem jsme vás seznámili se základními procedurami, které v lázních najdete. Teď vám představíme několik konkrétních pokladů přímo z Mariánských lázní.
 
V Mariánských Lázních se využívá zejména šest hlavních pramenů (Křížový, Rudolfův, Karolínin, Lesní, Ambrožův a Ferdinandův) a každý má své jedinečné léčivé účinky a minerální složení. Jejich konzumace je nedílnou součástí lázeňských pobytů a reguluje činnost řady orgánů. Možná nevíte, že pití nalačno a před jídlem zvyšuje vstřebávání minerálních látek do těla. Doporučujeme poradit se s lékařem o množství vypité vody - přílišné holdování pramenům by vám mohlo rozhodit trávení.)
 
Nejvýznamnější minerální prameny využívané k léčebným procedurám:
Ambrožův pramen – slabě mineralizovaný pramen, který se pro vysoký obsah železa využívá u některých forem chudokrevnosti a také při onemocnění močových cest. Někdy je také nazývaný pramenem lásky a užíval ho například Goethe při svých návštěvách města.
Balbínův pramen – využívá se k minerálním koupelím, pro pitnou léčbu se nepoužívá, lze ho používat jako stolní minerální vodu, která je vhodná pro harmonii těla.
Ferdinandův pramen – je vhodný zejména pro léčbu nemocí zažívacího ústrojí a metabolismu. Ferdinandův pramen je v Mariánských Lázních nejslanější. Výrazně slaná chuť, silně mineralizovaný. Ferdinandův pramen je také využíván pro unikátní sulfátové koupele, které výrazně pomáhají při léčbě pohybového aparátu. Jedna vana obsahuje přes 300 gramů přírodních sulfátů. Ty jsou vynikající v boji proti artrózám. Pomáhají také při některých kožních problémech. Tato minerální voda není vhodná pro pacientky s vysokým krevní tlakem a onemocněním srdce.
Karolínin pramen – má vyšší obsah hořčíku a relativně hodně sodíku. Využívá se při léčbě různých urologických onemocnění a při léčbě ledvinových kamenů.
Křížový pramen – je jedním z nejstarších a nejdéle využívaných pramenů, využívá se především u onemocnění zažívacího ústrojí a u alergických onemocnění souvisejících s poruchami zažívání. Silně mineralizovaný s projímavým účinkem. Je vhodný při problémech se žlučníkem, játry a slinivkou. Pozor si při jeho užívání ale musí dát ženy s vysokým krevním tlakem a problémy se srdcem.
Lesní pramen – mírně alkalizuje obsah žaludku, je vhodný pro léčbu různých onemocnění trávicího ústrojí. Dále se využívá při onemocnění horních cest dýchacích a pomáhá pacientkám s odkašláváním. Je také vhodný k léčbě některých urologických chorob (např. močových kamenů z kyseliny močové).
Rudolfův pramen se využívá především u chorob ledvin a zánětlivých onemocnění močových cest a močového měchýře (má protizánětlivé účinky). Jde o přírodní kyselku s vysokým obsahem vápníku, což působí příznivě proti osteoporóze, a hořčíku, který je vynikající pro práci nervových, srdečních a svalových buněk. Je také přirozeným antioxidantem. Zároveň má jen velmi málo sodíku a tak nezadržuje vodu v těle. Proto je tato voda vhodná zejména pro seniory.
 
Ostatní přírodní léčivé zdroje
Mariin pramen – dal název samotnému lázeňskému městu. Tento pramen je ve skutečnosti vývěrem přírodního plynu oxidu uhličitého vulkanického původu a jako takový je využíván:

  • k plynovým injekcím využívaným u onemocnění kloubů, páteře, ischemické choroby srdeční a ischemické choroby dolních končetin.
  • na suché plynové koupele, díky kterým dochází ke snížení krevního tlaku, ke zlepšení činnosti srdce a prokrvení dolních končetin.

 
Peloidy -  jedná se o slatiny, rašeliny. Po určité úpravě a ohřevu (většinou na teplotu 38°-40°C) se používají na obklady a zábaly, které trvají až 20 minut. Slatinné zábaly se užívají při chorobách pohybového aparátu, u gynekologických onemocnění a nemocí dýchacích cest.
-
 
Chcete vědět víc? Navštivte web marianske-lazne.info
Ubytování najdete nejlépe na marianske-lazne-hotely.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.