Share |

Marek Douša: Server vybezek.eu jsem koupil jako dárek pro ženu

ilustrace Marek Douša

Marka Doušu znáte díky jeho výrazným kresbám v Reflexu a v Sorry. Je ale i součástí týmu, který na severu Čech připravuje web jménem Výběžek. Co to je?
Kde a kdy se Výběžek vzal?
Občas mě to v noci popadne a musim si něco koupit. Protože tady mají všude zavříno, nakupuju na netu. Jednou pončo od bolivijských indiánů (přišlo dřív než zboží z Pardubic!) a občas nějakou tu doménu. Výběžek.eu jsem koupil jako dárek pro svoji ženu, která zrovna dávala výpověď v jedněch místních novinách, aby si měla s čím hrát a kam psát. Ale ona se tam nakonec nějak dohodla na další spolupráci a tak mi zbyl. Přitom já jsem vůbec nechtěl psát. Chtěl jsem si jenom kreslit a u toho pít jeden rum za druhym.
 
Ale nakonec jsi ho začal psát?
Začal. Při dalším nakupovacím záchvatu jsem si koupil takovou zpravodajskou šablonu a začala se mi líbit představa, že jsem novinář :) Ovšem, zatímco dřív jsem psal o filmech, o muzice etc... tady jsem nasbíral informace o výstavbě kanalizací a podobnejch veledůležitejch akcích, který ale nikoho nezjímaj, dokud se ve výkopu někdo neutopí. Navíc jsem pro začátek zvolil opravdu objektivní tón a tím jsem to pohřbil.
A ke všemu jedné další noci se mi povedlo při ladění webu jedním kliknutím vymáznout celou databázi a protože nejsem žádnej ajťák, bylo vymalováno.
Ale už jsem se chytil a nechtěl to vzdát.
 
KONEC SVĚTA VE STŘEDU EVROPY
 
Co přináší a proč je pro sever důležitý?
Šluknovský výběžek je konec světa ve středu Evropy. Nikdo tady nemá zpravodaje, když se teda zrovna nedomonstruje jako vloni na podzim a nedějou se tady mediálně zajímavý události.
Hlavním zpravodajským kanálem je drb a historka. Některé velmi pozoruhodné. No a my se je snažíme ověřovat a uvádět na pravou míru, čímž, jak mě teď napadá, je zcela ničíme, protože pravda skoro nikdy není tak zajímavá.
Krom toho se snažíme připravovat třeba servis akcí, které se konají, protože ačkoli tady žije sotva padesát tisíc duší, všude je daleko a když napadne sníh, ještě dál.
Poslední dobou jsme se tak nějak rozkročili do široka a v magazínu píšeme o všem, co nám připadá zajímavé a nové. Snažíme se vyhýbat tématům, která se objevují každý den, oběhnou FB za dva za tři dny je uchopí velké servery a potom chcípnou pod náporem dalších hovadin.
 
Kolik lidí váš web dělá, má kamennou redakci, nebo je virtuální?
Dlouho to vypadalo, že jsou všichni pisálci v Praze, ale poslední dobou se mi povedlo přesvědčit několik alfabetů, aby se přidali. Výborný je Martin Schulz, bývalý pracovník Svobodné Evropy, který se uchýlil na sever a píše pravidelně komentáře, mám zpravodaje ve Varnsdorfu. V rumburském muzeu pracuje taková šikovná holka, která slíbila, že bude psát o historii, ale pořád nemá čas. Haló, Ester! Čekáme na články!
Trošku spolupracuju s Fefíkem ze Sorry, oni přetiskují moje vtípky, já jejich rozhovory.
Redakce se vejde do fotobrašny, vím v kterých hospodách tu najdu hotspot a kde mi udělají slušný kafe.
Když si chci připadat jako v redakci, pustím si Všechny prezidentovy muže.
 
NOUZE V REFLEXU? DÁM OBRÁZEK
 
Jsi známý jako kreslíř, ale do V. i píšeš, jak se to stalo?
Psaní jsem opustil, když jsem se přesunul do té naší pustiny. Bavilo mě psát o tom, co jsem viděl na vlastní oči, takovou tu novinařinu, kdy píšeš o tom co napsali jiní mě nebaví. A odtud je všechno daleko. Stal jsem se tak, jak prohlásil Vladimír Michálek, jediným novinářem, který nelže. Protože nepíše.
No, a najednou nebyli lidi. A tak jsem to vzal.
To kreslení je ale jistota, mimochodem i pro Reflex. Když je nějaké téma, ke kterému není fotka, mám práci; obzvlášť oblíbený jsem poslední dobou jako kreslíř obrázku k nekrologům.
Když je nouze, dám obrázek.
 
Kdo vymyslel název výběžek.eu a formulaci "zpravodajství ze severu severu Čech"?
My tam máme zpravodajství ze severu severu Čech? To je hezký, že jo? To začnu zase používat.
Jak se tady cejtíme odstrčený, uchylujeme se spíš k náhornímu karabachu.
 
Jste čistě webový magazín, nebo je / bude i nějaká papírová verze?
Jsme jenom na netu, i když občas vyměníme články s papírovejma novinama, který dělá moje žena. Přemýšlím o magazínu a mám nějakej „in progress“, ale obávám se, že neseženu peníze. Možná dojde na „flip paper“.
 
Dělá Výběžek nějaké akce?
Skoro celá naše redakce je velmi aktivní. Už třetí rok děláme v šenovské hospodě Club výstavy. Nejdřív jsem protočil kreslíře, asi skoro všechny, protože nás moc není. Teď jsou na řadě fotografové, těch znám mnohem víc, občas dojde na koncertík.
Připravujeme hudební festival s německým rockovým klubem, tady hned za hranicí, ve Varnsdorfu je malý pivovar, kde jsou nakloněněni (a vybaveni) pořádat nějaké větší akce. Po filmových festivalech Šenovská svině z devadesátých let jsme před časem udělali přehlídku severských filmů … Na všech těch akcích rotuje stejná partička místních, takže nemůžeme být o moc aktivnější, jinak bychom je utavili.
 
Nejbizarnější moment za dobu jeho existence?
Bizarní bylo to vymazání databáze, když najednou všechno zhaslo … rok práce v čudu.
Zábavný je, když mi někdo v hospodě říká, že našel docela dobrej web, kde je o výběžku všechno.
Vtipný je, když mi volají z největších a nejčtenějších novin na světě, že sem nemůžou poslat fotografa a jestli bych pro ně neměl fotku, ale vůbec je nezajímá číslo mého účtu.
 
Co je nového u tebe? Nebude nějaká výstava, kniha...???
Velkou výstavu jsem připravil vloni. Když už jsem to měl hotový, nabídl jsem to nějakým vydavatelům a i když se jim to třeba líbilo, vydat to nechtěli. Takže na to peču, možná připravím nějakou verzi pro tablety nebo čtečky.
Poslední týdny připravuju reuscitaci webu kurvafix.cz, dokonce jsem tak daleko, že jsem se dohodl s Janem Ignácem Říhou na spolupráci a připravuju redesing výběžku.eu.
A musím začít dělat dříví na příští zimu.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.